Уелският футболен клуб Кардиф, който в момента играе в Чемпиъншип, ще трябва да изплати цялата трансферна сума на френския Нант за правата на футболиста Емилиано Сала. Това реши ФИФА.

Емилиано Сала загина трагично през януари 2019 година само няколко часа, след като премина от Нант в Кардиф, който по това време играеше във Висшата лига. 28-годишният аржентинецът стана жертва на самолетна катестрофа над Ламанша, като самолетът, който трябваше да го извози от Нант до Кардиф, попадна в буря и се разби.

Това доведе до серия от дела между двата футболни клуба относно това дали трябва да се плаща трансферната сума от 15 милиона лири.

През август миналата година Спортният арбитражен съд в Лозана отсъди, че Кардиф трябва да плати 6 милиона евро на Нант, а днешното решение на ФИФА задължава Кардиф да изплати и остатъка от сумата.

От Кардиф настояваха, че Нант трябва да понесе отговорност за случилото се със Сала, тъй като полетът му е бил организиран от френския клуб.

Заради делото за Сала Кардиф има други проблеми. Клубът бе наказан да не осъществява входящи трансфери в два поредни трансферни прозореца, вторият от които е настоящият летен, който официално отваря в събота.