Наследниците на починалата футболна легенда Диего Марадона спечелиха съдебна битка за използването на неговата търговска марка, съобщи агенция АП, цитирана от БТА.

Марадона регистрира името си като търговска марка в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост през 2008 година за различни продукти, дрехи, обувки и шапки.

Съдът на Европейския съюз потвърди, че е отхвърлил трансферирането на марката към "Сатвика", аржентинска компания, принадлежаща на бившия адвокат на Марадона.

"Представените документи в подкрепа на заявката за регистрирането на прехвърлянето не оправдават преотстъпването на търговската марка на тази компания", обяви съдът.

Марадона почина през ноември 2020 година, а "Сатвика" по-късно поиска Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост да регистрира прехвърлянето на търговската марка въз основа на два документа, издадени от бившия футболист. След като това се случи, наследниците на Диего Марадона отмениха прехвърлянето, а "Сатвика" се обърна към Европейския съд, за да анулира решението.

"Съдът отхвърля иска на компанията "Сатвика" и потвърждава оценката, че предоставените документи не оправдават формално преотстъпване на търговската марка в нейна полза, съгласно договор между двете страни. В допълнение, тъй като Марадона е починал преди иска за регистрация на трансфера, "Сатвика" не успя да коригира нередностите, нито бе в състояние да представи други документи", се казва в становището.

Адвокатите на Марадона могат да обжалват решението пред Европейския съд.