Бившият съдия в английския елит Джеф Уинтър направи любопитни разкрития по темата, около която отдавна повдигна крайчеца на завесата.

Тя е около миналото на 65-годишния днес бивш рефер. От времето, преди да се разхожда авторитетно по терените на Острова, взимайки решения в някои от най-големите мачове.

Уинтър бе съдия в периода 1996-2004 г. на ниво Висша лига, като ръководи 185 мача от тази надпревара.

В добавка - още близо 50 в останалите турнири, включително финала за Купата на Футболната асоциация през 2004 г., когато Манчестър Юнайтед победи с 3:0 Милуол (гол на Кристиано Роналдо и два на Рууд ван Нистелрой).

Това е върхът на професионалната му кариера, несъмнено.

Но далеч преди да се появи на тази висока сцена във футбола, Уинтър е бил доста често близо до играта по един съвсем различен начин.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Хулиган е силна дума, но нека кажем, че бях част от бандата на Мидълзбро - призна в подкаст за радиопредаване в родния му град на Североизток. - Израснах край стадиона, постоянно бях с останалите момчета, а това бяха години, в които побоищата бяха ежедневие около футбола.

Често сме отнасяли другите банди, нерядко и ние сме яли бой. Веднъж на стадиона на Манчестър Сити останах в сектора на тяхната агитка, където нахлухме да тъсим конфликт. Оказах се сам и изядох бой... Не знам как се спасих, извадиха ми нож и в този момент - вероятно заради паниката и страха, прескочих някак оградата и избягах.

После си платих билет и си влязох в нашия сектор.

Когато гостувахме, бяхме като орда - сплотени и поне по 500 души. В повечето градове не ни очакваха и ги разпилявахме. Докато се организират, ние вече бяхме минали през тях.

Това бе идеята на хулиганизма в онези години, да идеш някъде на гостуване, да се сбиеш и да победиш, след което една седмица да обираш лаврите в твоя град."

Уинтър разкрива и стандартното си облекло в онези години - типично за хулиганите от Острова за 80-те и 90-те:

Риза "Ben Sherman", дънки "Levi"s", тежки обувки "Dr Martens" и прическа с почти обръсната глава. Това е съботната му визия, а Джеф почти не е пропускал мач дълги години на Мидълзбро - у дома и като гост.

Неслучайно след това, когато бе съдия през 90-те и в началото на новия век, никога не получи назначене на двубой на този отбор...

Снимка: Getty Images/Guliver Photos