Златан Ибрахимович даде поредното си нестандартно интервю, след като направи отличен старт на новия сезон в Серия А, а Милан с него на върха на атаката е лидер в класирането с пет точки аванс.

През октомври Ибра навърши 39 години, но не изглежда това да се отразява на влиянието, което има на терена. 10 гола в първите му 6 шампионатни мача са доказателството.

"Ще продължа да играя, докато мога да правя нещата, които правя - заключи в свой стил Златан в интервюто пред BBC Sport. - Ако физически съм добре, останалото е лесна работа."

Шведът говори за сезона на Милан, но и за предизвикателството да се върне в клуба, който завари в съвсем друго състояние от това, в което беше той преди 10 години, когато деветката за първи път носи червено-черната фланелка.

"Да, в момента сме в невероятна форма. Справяме се страхотно - каза Ибра. - Но предупреждавам: Не сме спечелили нищо. Просто трябва да помним това и да продължим по същия начин.

Когато дойдох в Милан за първи път, заварих тук отбор, който се бори за титлата и е около върха. Вторият път бе различен. Сега ситуацията е да върнем клуба там, където трябва да е. Това е съвсем друго предизвикателство за мен. Но ми харесва, защото много обичам хората да казват как нещо е невъзможно. Ето тогава аз се появявам на сцената. Ако успея, усещането ще е невероятно. Много съм мотивиран да го направя, както и отборът край мен."

Темата се сменя към най-тежкия момент в една иначе така бляскава кариера. Контузията в периода му в Манчестър Юнайтед, за която лекарите смятаха, че може да сложи край на футболиста Златан.

"Трудно, но за мен няма невъзможни неща - описва възстановяването си. - А когато се върнах на терена, си казах - трябва да играя колкото може по-дълго. Колкото мога и докато мога! Но само, ако съм на същото ниво, което аз смятам за нормално. Ако сляза от него, няма да има нужда някой да ми го казва. Ще дойдат други играчи и ще ме заменят. Такава е настройката ми и сега на терена - аз не искам да играя само заради това, което някога съм направил. Трябва да съм на терена, защото съм добър.

Опитът ми е огромен. Головете не са проблем, винаги ще вкарвам. Не съм същият играч, който бях преди десет или пет години, но се адаптирам. Не тичам толкова много, колкото преди. Но тичам по-интелигентно. Италианската лига е различна, тук повече се играе на техника и с философията да не допуснеш гол. Аз нямам проблем с това."

Идва и въпрос за сина на Паоло Малдини - спортния директор на Милан. Даниеле вече направи дебюта си в първия тим и е съотборник на Златан.

"Аааа, да - Даниеле... (усмихва се). Играех с Паоло, когато дойдох тук за първи път. Сега играя със сина му. Да се надяваме да се засека на един терен и с неговия син! Ето това ще е чудо, не мислите ли!"

Естествено, но все пак говорим за Ибрахимович...

В заключение, ето ви една история, която не може да е по-златанска.

"Изкарах вируса ковид и за мен това бе повече ментално предизвикателство, отколкото физическо. Но не за всеки е така. Това е заболяване, което не бива да подценявате. Затова и оглавих кампания за информиране на хората в Италия като един човек, който е минал през него. Слоганът, който използвах бе: "Спазвайте мерките и се пазете от вируса. Не търсете сами вие сблъсък с него, защото ... не сте Златан Ибрахимович."

Типичен Ибра.