Английският Уест Хем очаква разрешение да изиграе поне един официален мач с името на групата Iron Maiden на екипа си. От днес в магазините из Лондон, както и онлайн се продава новият екип за гостуване на отбора, на който вместо спонсор е изписано името на една от митичните хеви метъл банди в историята.

"Мейдън" е с корени от Източен Лондон, а двама от най-старите членове - Стив Харис и Ейдриън Смит, са запалени фенове на Уест Хем. Същото се отнася и за Брус Дикинсън, лидера на групата. Но особено фанатични са Смит и Харис, които от години са инициатори на партньорство с клуба.

А той вече пуска няколко пъти в продажба специални фланелки (обикновено ретро такива), с името на групата на гърдите вместо спонсор. Но досега те бяха само за феновете и се продаваха с огромен успех. Тази фланелка за гостуване би следвало да влезе в употреба поне веднъж и да напише история.

Уест Хем гостува този уикенд на Нюкасъл, но едва ли ще бъде разрешен въпросът толкова бързо, че екипът да е използван. Спонсорът - букмейкърската компания Betway, е дал принципно съгласие за един двубой, но вероятно той ще е последният през сезона - през май на терена на Уест Бромич.

"Кой знае, може пък партньорството с "Мейдън" да ни донесе късмет в преследването на място в Шампионската лига", усмихна се Трейси Стратън, мениджърът на отдела в клуба, който отговаря за артикулите.

И призна - вече има лавина от поръчки, което е накарало шефовете да искат фланелката да не остане само бутикова и сувенирна, а с нея да се изиграе поне един официален мач.

Отборът върви четвърти и е на 7 мача от смятаното за невъзможно постижение да се класира в турнира на най-силните отбори на Европа.

Стив Харис е фен на футбола от дете, а на бас китарата му от четири десетилетия неизменно седи емблемата на Уест Хем. Той има сезонен билет за домакинските мачове във всеки от последните близо 30 сезона.