Роналд Куман ще заеме селекционерския пост на Нидерландия за втори път в кариерата си, след като вече веднъж води “лалетата” между 2018 и 2020 година.

Легендарният защитник на Барселона трябва да смени Луис ван Гаал след края на Мондиал 2022, а новината идва само броени дни, след като стана ясно, че Ван Гаал се бори с рак на простатата.

Куман бе начело на родината си от 6 февруари 2018 година до 18 август 2020, когато напусна длъжността, за да се захване с Барса. Под негово ръководство “оранжевите” стигнаха до финал в Лигата на нациите през 2019, но загубиха от Португалия.

Настоящият селекционер коментира, че е имал пръст в избирането на наследника си.

“Консултираха се с мен, бях намесен в процеса. Не е толкова трудно. Когато ме назначиха, бях единственият треньор с опит, който можеше да се захване с работа. В момента това се отнася за Куман, който ще бъде добър наследник”, каза той пред De Telegraaf.

Освен загубения финал в Лигата на нациите, Куман класира Нидерландия за Евро 2020, след като футболистите от Ниската земя бяха пропуснали предишните две големи първенства - Евро 2016 и Мондиал 2018.

Той обаче не дочака Европейското, защото напусна, за да сбъдне мечтата си и да води Барса, където изкара малко повече от година, спечели една Купа на краля и бе освободен след разочароващото представяне на отбора като цяло.