Съдиите във футбола ще имат картбланш да показват червени картони директно на играчи, за които сметнат, че умишлено кашлят на терена.

Куриозно или не, това реши комисията към Борда на ФИФА, която отговаря за промените в правилата (Ifab). Вероятно всяка национална асоциация ще трябва да гласува отделно дали да вкара в употреба правилото, но първите сигнали са, че петте големи първенства на Европа вече са приели да го направят.

Странното наглед решение е обяснено с пандемията и публичните сигнали, които футболистите дават към милиони хора.

Според Борда на ФИФА, да се изкашляш умишлено към съперник в момента е еднакво неуважение като обиден жест или ругатня. Да не говорим, че е опасно за здравето - обяснява комисията.

Нищо, че за да са на игрището изобщо, всички футболисти минават задължителни тестове за коронавирус.

Футболната асоциация на Англия разясни как ще се прилага правилото в нейните професионални лиги от новия сезон.

"Съдиите ще трябва да преценяват всяка ситуация - пише в официалното становище. - Дали кашлянето е станало на достатъчно голямо разстояние от съперник, но и - и това е ключово - дали играч не го прави умишлено, за да стресира и провокира противник."

Без да сме пророци, можем лесно да предположим какви отзиви ще предизвика новото правило на първите предсезонни пресконференции на хора като Жозе Моуриньо, Клоп или Гуардиола.

А и на всеки от останалите мениджъри в Англия, които са хора с остро чувство за хумор...