Странно, но факт - номер 88 вече е забранен за играчите в италианския футбол. Рестрикцията идва като част от новоприети 13 правила за борба с антисемитизма, наложени от националния координатор Джузепе Пекораро и президента на местната федерация Габриеле Гравина.

Мотивът - числото 88 се използва от расистите в чест на Адолф Хитлер. Двете осмици са свързани с първите букви от поздрава Heil Hitler, а именно "H" е осмата буква в азбуката.

Мярката бе подкрепан и от вътрешния министър на Итаия Матео Пиантедоси, според когото е крайно време в Италия да се наложат забрани за подобни неща както на играчите, така и на тифозите, които също обичат да използват 88 като форма на скрито послание.

Веднага след приемането на документа, в Италия направиха бърза справка кои играчи ще са потърпевши от това.

И излезе само едно име - хърватският нацонал Марио Пашалич от Аталанта. Той ще е принуден да изостави любимия си номер 88, ако иска да играе футбол.

Интересното обаче е, че макар Пашалич да е единственият действащ футболист, който залага на 88, в миналото този номер е носен от играчи като Джанлуиджи Буфон (Парма), Бориело (Рома), Ернанес (Интер) и Пероти (Салернитана).

Като миналата година се шумя много и около Матеуш Прашелик от Верона. Полякът избра да играе с номер 88 на гърба и веднага бе поздравен от крайните тифози. Прашелик обаче обясни, че няма скрито послание в избора му, а просто любимата осмица вече е била заета и затова той е добавил още една.