Аякс няма да играе в Шампионската лига през следващия сезон и това доведе до първата оставка в клубното ръководство. Грандът от Амстердам остана едва трети в крайното класиране на нидерландската Ередивизи - нещо, което бе прието като абсолютен провал, още повече предвид изоставането на шест точки от втория ПСВ и на цели тринадесет от новия шампион Фейенорд.

Освен това амстердамци останаха капо и в турнира за Купата на страната, където стигнаха до финал, но той бе загубен след изпълнение на дузпи от ПСВ.

Изпълнителният директор и клубна легенда Едвин ван дер Сар е първият, който си тръгва след разочароващия сезон. Това става факт след повече от десетилетие в различни ръководни роли - бившият вратар бе назначен за маркетинг шеф през 2012 година, а през 2016-а бе повишен в изпълнителен директор.

"След близо 11 години в ръководството съм изтощен. Не се чувствам добре, за да взимам неизбежни и важни решение за бъдещето на този прекрасен клуб. Точно и поради това взимам решението да спра сега", заяви самият той, макар останалите от ръководството да са се опитали да го убедят да промени намеренията си.

Все пак от Борда на клуба се надяват, че Ван дер Сар ще се съгласи да продължи да работи до август, когато вече би трябвало да има негов наследник.

През настоящия сезон Аякс не успя да прескочи групите в Шампионската лига, а след това отпадна в първата елиминация в Лига Европа. Очакваше се поне един трофей на местно ниво да осмисли първия сезон без Ерик тен Хаг начело, но това така и не се случи.