Лотар Матеус и Оливер Кан, две легенди на Байерн и германския футбол, се обединиха в един глас и казаха това, което цялата страна мисли по темата за "Златната топка".

Ако питате когото и да е в Германия или Полша, а и вероятно в половин Европа, Роберт Левандовски със стореното в тази и миналата година заслужаваше да спечели не една, а две награди. Сега е с нула - за 2020-а приз нямаше заради пандемията, а за 2021-ва Лева остана втори след Меси на церемония в понеделник вечер.

"Аз вече нищо не разбирам... - коментира Матеус, който е носител на "Топката" за 1990-а. Легендата води националния тим на България в един период и знаем, че никога не спестява мнението си зад излишна дипломатичност. - С цялото уважение, което имам към Меси, но няма как той да заслужава наградата за тази година повече от Роберт Левандовски. Всеки знае как играе полякът в Байерн, видяхме го и на Евро 2020 за Полша. Той е най-силният футболист в света от две години."

Кан, който е спортен директор на Байерн в момента, опита да е по-мек в оценката си, но и при него бе видно - направо е извън кожата си от яд, че "Топката" не е за Лева.

"За мен Роберт е номер едно, виждаме какви игри показва всяка седмица и какви рекорди бие - каза някогашният вратар на Бундестима и баварците. - Поздравявам Меси, след като вотовете го посочват за номер едно, той е заслужен победител. Но за мен няма съмнение кой е най-добрият - Левандовски."

Медиите в Германия също са категорични: Това е несправедливо.

"53 гола за годината не ви ли стигат!?", пита съвсем конкретно "Билд". Толкова вкара Левандовски за 11 месеца от януари досега.

Любопитно, самият Кан може да припомни как Германия се бунтуваше по същия начин за "Златната топка" от 2001 г. Тогава първи стана Майкъл Оуен от Ливърпул и Англия, а втори - Раул. Кан остана трети, въпреки че бе спечелил Шампионската лига с Байерн. Надделяха головете, които Оуен вкара за пет трофея с клуба си в една календарна година, включително хеттрик срещу Оливер в прекия мач Германия - Англия 1:5 (септември 2001 г.). Тогава германските медии пишеха, че "Топката" е дадена за един двубой".

Сега отново са възмутени и твърдят, че Меси печели заради Копа Америка, която взе с Аржентина, но всъщност без да покаже кой знае какво във финала на турнира през юли срещу Бразилия.