Лионел Меси може и да е най-добрият играч на планетата според гласувалите в анкетата на "Франс футбол" за "Златна топка". Но той заема едва 24-о място в една друга класация за футболист на годината. Спорно е дали тя е най-точната, но със сигурност е стъпила върху солидни аргументи.

Световната футболна обсерватория (CIES) публикува своята подредба на най-добрите играчи за 2021-ва, базирайки я на статистики и факти. Тоест - играни минути, поредни мачове с показатели на пасове, изтичани километри и т.н., които са над средното ниво, спечелени трофеи, създадени ключови ситуации за отбора и още, и още...

На върха се оказва едно име, което едва ли сте асоциирали с победа в класация за футболист №1. Дейвид Алаба, капитан на Австрия, преминал през лятото от Байерн в Реал Мадрид, е топ играчът на годината.

Той получава 108 точки в сложната система за оценяване, оставяйки на 2 зад себе си Рубен Диаш - стълба в отбраната на Манчестър Сити. Той пък е най-постоянният играч за годината по фактора "крива в представянето".

Португалският бранител е записал най-много мачове, в които оценката му според показателите, които изчислява на всеки двубой за всеки играч CIES, е между 8 и 10. Тоест - той е постоянен в своята много силна игра.

Трети е Милан Шкриняр, около когото пък се крепи стабилността на Интер, шампион на Италия. Словакът е със 105.5 точки по оценъчната скала.

Със 105 на четвърта позиция е Каземиро от Реал Мадрид, следват Джошуа Кимих от Байерн (102.9), Карим Бензема (Реал, 100.9), Джовани ди Лоренцо (Наполи, 99.9),

Френки де Йонг (Барселона, 99.8). Десетката допълват още двама играчи на Интер - Марсело Брожович (98.7) и Николо Барела (98.2).

Лео Меси е едва на 24-о място, а Роберт Левандовски, останал втори за "Топката", е 17-ти.

Жоржиньо, който бе класиран на трето място във вота на "Франс футбол", не е в първите 50.