Собственикът на "Левски" Наско Сираков даде дългоочаквания отговор на въпроса как ще спаси "сините" от фалит. А именно - клубът пуска в продажба акции, приходите от които ще отидат директно за погасяване на задълженията към НАП.

По официална информация от "Левски" - сумата, която клубът дължи на държавата към 1 март, е 11.8 милиона лева. За целта клубът пуска в продажба 10 процента от акциите - общо 3 милиона бройки, като всяка ще се търгува на цена от 5 лева. Така ако "Левски" успее да изпълни целта си, на практика дългът ще бъде погасен.

Тъй като на практика обаче това е изключително трудно, на "Герена" се надяват да съберат прилична сума, срещу която от НАП да им дадат необходимия документ за осигуряване лиценза на тима за следващия сезон.

Сираков призна, че досега клубът е бил некоректен платец към държавата, а НАП е останала на опашката на дългия списък с кредитори. Занапред обаче "Левски" щял да плаща приоритетно именно на държавата, обеща собственикът.

"Най-големият проблем, който ни остана е НАП. През тези две години и половина клубът изпалти ужасяващо много пари към бивши треньори, футболисти, контрагенти, фирми. За сметка на тези пари най-потърпевшата институция беше НАП. Аз го споделих и с тях. Факт е, че те останаха на опашката, но ако ние не се бяхме разплатили с тези хора и институции, Левски нямаше да има лиценз. Сега приоритет номер 1 на Левски е изчистване на задълженията към държавата.

По дарителската сметка от феновете за 12 дни са събрани 188 хиляди лева. Като втора стъпка взехме решение да емитираме 10% от акциите. Има интерес и от физически лица, и от юридически. Да не хвърлям фойерверки, но се надявам тази кампания наистина да е успешна. Каквито и пари да се съберат, с колкото и да се вдигне капиталът, всички пари ще отидат към НАП и това е още един начин за мотивация на нашите привърженици да си вземат акции", увери Сираков.

До него на въпроси отговаря и членът на Надзорния съвет на "Левски" Венцислав Димитров, който разясни механизмите, по които това ще се случи. Заради законови пречки поради тежката финансова ситуация в клуба, "Левски" ще може да привлече до 150 външни акционери, а приоритетно акции ще могат да си купуват настоящите притежатели. От клуба обещаха да отворят гореща телефонна линия за феновете, на която всеки да получи информация за сложната операция.

Снимка: БТА

Сираков на свой ред пък отрече обвиненията на изпълнителния директор Иво Ивков, който преди дни заяви, че клубът е отказал оферти за 6 милиона лева за свои играчи. Собственикът на "сините" също така бе категоричен, че няма да се продават играчи на безценица. Той призна също, че 30 процента от бъдещите общи приходи на "Левски" се удържат от НАП заради запориране на сметките, но остана оптимист, че клубът ще продължи да функционира нормално.

"Лъжа е, че съм отказал 6 милиона лева. Във вторник с Мъри ще застанем пред медиите, за да разкрием как бяха натрупани дълговете на "Левски" през годините. Най-големият капитал на "Левски" са феновете. Организираните привърженици са едва 1 процент от всички левскати, надявам се на масова мобилизация. Не би трябвало да имаме проблем с лиценза, ако НАП се съгласи на споразумение", допълни Сираков.