Новият главен акционер на футболния Левски - Наско Сираков, даде  дългоочакваната пресконференция, на която обясни как ще работи в клуба и какво следва под негово ръководство.

Той разкри, че клубът има задължения на стойност почти 24 млн. лева и че Тити Папазов става вторият основен акционер с 35% дял. Самият Сираков ще задържи 51% от дяловете на клуба.

Ситуацията обаче остава изключително тежка. Към момента в касата на клуба има около 100 000 лева, а вероятността сезонът да не бъде завършен е реална. Макар и малка, Сираков я определи като реална. За да завърши Левски сезона, нужната сума е над 2,5 милиона лева, като на този етап клубът не разполага с тези пари.

Като основен проблем той определи задълженията към футболистите и служителите на клуба. За останалите задължения има постигнати споразумения, като падежът им е  в следващите няколко години.

Сираков нямаше как да не направи анализ и на спортно-техническата ситуация, която също не е особено "розова". Според него едно от най-големите безумия в клуба е скъпоструващи чужденци да остават на резервната скамейка. Предстои раздяла със спортния директор Ивайло Петков, докато смяната на Петър Хубчев не е на дневен ред. Той все пак намекна, че раздяла с треньора в близко бъдеще е възможен сценарий.

Според голмайстор №1 на "сините", ако клубът не се класира за евротурнирите, нищо страшно няма да стане. Просто според него, подобно нещо е напълно излишно, щом отборът изобщо не е готов за европейско предизвикателство. 

Приоритетите в момента не са на терена, а амбиции за титла и купа не са нормални при сегашното състояние на клуба.

Снимка: "Булфото"

"Давал съм стотици хиляди интервюта, но днес съм изключително развълнуван. Тук става въпрос за съдбата на Левски. Първо искам да изкажа благодарност на феновете, защото ако не бяха те, тази пресконференция вероятно нямаше да я има. Това, което направиха, вероятно е без аналог в историята. Клубът диша най-вече заради тях.

Поисках акциите, защото приемам Левски като кауза, която трябва да бъде спасена, защото това е най-тежкият момент в 106-годишната на клуба.

Ето и реалното състояние, заеми и главници 11 млн, Главбулгарстрой - 3 млн, НАП - 4 млн, текущи към НАП - 714 000, заплати - 1,8 милиона лева, към клубове 606 000 лева, комисионни 130 000 лева, лични пари по договори - 270 000, екипировка 135 000 лева, текущи разходи 50 000, местни данъци - и такси - 900 000 лева. Общи задължения 23 948 000 лева.

Преди 20 минути подписахме споразумение с "Главбулгарстрой". Делото срещу Левски се прекратява и подписахме 5-годишно споразумение, без да текат никакви лихви. Тези 3 милиона ще бъдат потърсени след 5 години. Спас Русев също се отказа от 3 милиона дълг. Има задължение към "Национална лотария" и "Нове Холдинг", но те са с падеж 2023-а.

Най-големият проблем са парите, които дължим от началото на годината до този момент. Те са към футболисти, администрация и треньори. Ясно е, че "златният дъжд" и "финансовият оазис" приключи. Ще апелирам всеки един, който е на работа в клуба, да прояви уважение към институцията. Когато е имало пари, всичко е плащано на секундата към тях. Сега обаче трябва да се стиснат зъби.

Разбира се, че и внимателно ще огледаме всеки един пост и длъжност. Мисля, че има какво и как да се направи в тази насока. Не е нормално да има скъпоплатени чужденци, които да са резерви и извън групата. Това е прекалено голям лукс, а за нас може да се окаже смъртоносно.

Снимка: БТА

Бившите собственици нямат моята спортно-техническа преценка и просто не са разбирали докрай тази материя.

В ДЮШ не съм имал шанс да наблюдавам пряко работата, но там ще обърна най-голямо внимание. И не само на приказки, а истинско внимание, което да даде шанс на нашите деца да тъпчат главния терен на "Георги Аспарухов". Не е нормално двата водещи отбора на България (Левски и ЦСКА), да играят при такива условия. Това са двете най-лоши бази в столицата.

Аз не се връщам, за да обещавам титли и купи. С толкова задължения и с тази материална база, не е нормално Левски да има амбиции за подобни неща. Където е текло пак ще тече, Левски един ден ще си стъпи на краката, но трябва да сме коректни. Клубът трябва да е коректен към всеки длъжник.

Не трябва да харчим повече, отколкото изкарваме, а и с малкото изкарано, да погасяваме своите задължения. С годините трупайки некоректност, Левски е загубил респекта си на всякакво ниво като институция.

За да бъда 100% коректен към "синята" общност, която застана зад мен, аз взимам 51% от акциите на клуба. 35% от тях отиват в Тити Папазов. Каквото и да кажа за него в последните години, ще бъде малко. Имам доверие на него и неговото семейство. В управлението на Левски ще влязат легенди на клуба, които ще помагат на Левски без една стотинка, както го правя и аз. Не искам въпроси по тази тема. Искам да управлявам най-прозрачният клуб в страната. И фенските организации ще имат представител в Надзорния съвет на клуба, избран лично от тях.

В момента първият ни отбор представлява - абсолютен дисбаланс. Имаме 4 вратари и подписан договор с пети. Трима нападатели и само 4 защитника. Имаме играчи, които получават уникални за нашите стандарти заплати. А лошото е, че остават извън групата или на пейката.

Имам представа за екипа, с който искам да работя, за да избегнем максимално тези грешки. В момента в касата има около 100 000 лева. Чест прави на феновете, че всеки месец събират тези 143 00 лева, които дължим към НАП.

Водим разговор със спонсори и рекламодатели всеки ден. Но виждате, че и бетинг компаниите в момента са в изчаквателна позиция, защото се заговори за нов закон на хазарта. Той ще се отрази негативно на българския спорт. За всеки един договор ще бъдете уведомявани, стига да има подписан такъв.

Приятел сме с Гриша Ганчев от много години. Той ми помогна със заем през 2013-а в изключително тежък за мен момент. Миналата година през март, аз съм изчистил всичко. Искам да му кажа благодаря, аз продължавам да съм негов приятел. Аз съм Наско Сираков, мога да пия кафе и да обядвам, с който си искам. Казвам го, за да няма повече спекулации по темата. Ако трябва, ще пия кафе с Ел Чапо и Папата.

Никога не съм имал възможността да говоря и да се видя с Делян Пеевски. Готов съм да пия кафе с всеки в името на Левски. Абсолютно всички рекламни позиции в Левски са свободни. Единствено името на стадион "Георги Аспарухов" не е свободно.

Снимка: Bulphoto

Най-важното в тази ситуация е да "стегнем коланите" и да започне да си "строим къщичката" от основите. Миналата година ситуацията в клуба е била доста по-тежка. Причината е, че са харчени доста повече пари, отколкото са изкарвани.

Поне мога да гарантирам това, че няма да има излишни харчове.

Между 2004-а и 2008-а, в клуба влязоха 50 милиона лева. Да, мащабите са различни, няма да е лесно, но го давам просто като пример, защото знам как се прави. Няма да молим Бойко Борисов да ни плаща дълговете. Както сме си ги направили, така ще си ги изплатим.

Има опасност Левски да не завърши сезон. Малка, но я има. До момента момчетата проявяват морал, нямат финансови претенции, но не знаем докога ще продължава така. Трябва с всеки от тях да намерим споразумение с тях.

Виждаме, че в последните 3-4 дни получаваме приятни изненади, както от "Главболгарстрой", така и от Спас Русев. Имаме потенциал и водим разговори за други задължения да бъдат разсрочени дълго във времето.

Текущите задължения към служители и играчи си остава проблем №1.

Личнат ми цел е да намаля харчовете поне наполовина. Вчера бяхме тотално надиграни от Локомотив, който е с два пъти по-малък бюджет. Това веднага подсказва, че правим нещо не както трябва.

Няма смисъл да играем в Лига Европа и да идват тук разни кипърци, които да ни вкарат 7 гола. Няма смисъл. Ще се върнем в Европа, когато сме готови.

На този етап не смятам, че трябва да има промяна в треньорското ръководство. Промяна в тези позиции не е на дневен ред. Ще трябва обаче да се разделим със спортния диреткот Ивайло Петков. След тази пресконференция имам разговор с него.

Ако някой си мисли, че ще дойде човек, който да изспива милиона - няма как да стане. Моделът е сбъркан, а и няма такъв човек. Предпочитам 10 малки спонсора отколкото един голям. Гарантирам, че ще ги намерим.За да се завърти колелото, верочтно ще са нужни поне три години.

Феновете идеално разбират какво се случва в любимия им отбор. Неслучайно бяха основен спонсор в последните 4 месеца.

Всеки нов собственик е искал бързо да се хареса на фенове. Заради това е правил сериозни грешки от спортно-техническо естество. Но това са били по-скоро грешки на хората, на които се е доверил.

Аз мисля, че ще подбера точните хора до мен. Некоректно е сега да споменавам имена, а и не очаквайте "бомби" в период, в който имаме мач през 4-5 дни. Павел Колев остава изпълнителен директор. Не ми е минавало през главата да го сменям.

Има ли задкулисие в Левски? Това, което ви изброих като дългове е отговорът на този въпрос. Аз вече ще съм гарант, че няма да има задкулисни договорки по каквато и да е тема.