Левски очаква тежки дни, след като ситуацията около бизнесмена Васил Божков внася неяснота с финансирането на клуба.

Конкретно, до петък, 31 януари, "сините" имат срок да погасят дълг към мениджърска агенция, която чрез ФИФА изиска парите си.

Сумата не е стряскаща - по-малка от 100 000 евро, но към момента има неяснота кой ще я покрие. БФС глоби Левски още миналата седмица с 2000 лв. и прати предупредително писмо, че до края на месеца е срокът за плащане.

Ако не се случи, от актива на отбора автоматично се отнемат 3 точки. И влиза в сила срок до 14 февруари, в който сумата трябва да се плати. Предполага се, че няма да се допусне чак такъв провал, но при неизпълнение на задължението, Левски трябва да бъде изваден от Първа професионална лига - това гласи изискването на ФИФА.

Положението около това задължение вероятно някак ще бъде закърпено, защото то не е колосално. Едва ли клуб, който годишно "гълта" около 22-24 милиона лева на собствениците си и плаща заплати от по 30 000 евро на някои от звездите си, ще допусне да бъде санкциониран заради такъв дълг.

Всичко това са хипотези, защото не е ясна позицията на Божков и официалния собственик Георги Попов и дали те ще продължат да издържат клуба. Неофициалните информации сочат в обратната посока.

А и при изчистване на това задължение, остават въпросите за следващите належащи такива. Както призна изпълнителният директор Павел Колев пред в. "Дневник", ако в началото на февруари не постъпят пари (към 2 милиона лева), не е ясно как ще се плащат те.

Заплатите само на първия отбор не са по-малко от 400 000 лева месечно, а с възнаграждения на служители и други ежемесечни разходи, сумата е в пъти по-голяма.

Левски трябва да поработи и върху задължения или споразумения за просрочване на такива, които да приложи към документите си за лицензиране. Срокът там е 31 март, но работата вече върви и липсата на свежи пари в касата е проблем.

Вероятно клубът ще е принуден да направи трансфер на поне един свой играч преди затварянето на трансферния прозорец в петък, за да покрие поне най-належащите разходи.