Точно преди година - на 11 август 2021-а, Левски тъкмо бе записал третото си поредно поражение от началото на шампионата и бе на дъното на класирането без точков актив. А тоталният финансов колапс повдигаше доста въпросителни за професионалното съществуване на столичния гранд.

Днес "сините" са в друга ситуация - прекъснали 13-годишна суша без трофей, с шампионски амбиции и на прага на елиминирането на втори европейски съперник, при това пред разпродаден за часове стадион "Георги Аспарухов".

Финансовата ситуация не е "розова", но е значително по-добра отпреди година, а победа над малтийския Хамрун Спартанс ще вкара свежи и жизненоважни 750 000 евро в клубната каса.

Но сякаш по-важна от финансовата част на постигнатото е фенската еуфория, която завладя "сините" още от пролетта, а именно тя накара хиляди привърженици за изкупят стадиона срещу малтийски опонент, мечтаейки, че еврокампанията ще продължи поне за още два двубоя.

Левски вече направи първата крачка преди седмица, когато макар трудно и с доза шанс, успя да победи Хамрун с 1:0, с гол в буквално последната секунда.

Днес е време за реванша, като от 21 часа на "Георги Аспарухов" (Диема спорт 2), Левски ще опита да подпечата класирането си напред.

Макар и да ни е болно да признаем, преди седмица видяхме как един от най-добрите и намиращ се във възход отбори у нас, се затрудни в мач срещу малтийци. Нещо, което преди десетилетие бе абсолютно немислимо.

Снимка: Bulphoto

Да, Левски видимо бе отборът с по-голяма класа, фактор бе и ужасяващият терен, на който се игра мачът, как и горещото и изключително влажно време. Освен това "сините" изпуснаха ранна дузпа, като според мнозина тя можеше да направи нещата далеч по-леки, но фактите са, че изстрадана победа дойде в последните секунди.

Именно заради това, царящият оптимизъм около "Герена" трябва да бъде умерен, защото Хамрун загатна, че може да затрудни "сините".

Вероятно нито един от играчите на малтийците не е играл пред подобна атмосфера в кариерата си, но вчера техният треньор Бранко Нишевич обяви, че момчетата му няма какво да губят и излизат да обърнат развоя на този сблъсък, като имат ясен план как да го сторят.

За всички, дори и за малтийците обаче е ясно, че тази вечер те са аутсайдерите. Букмейкъри, фенове, вероятно дори и в щаба на Хамрун съзнават това, но във все по-изравнения европейски футбол невинаги това има решаваща роля.

Все пак Хамрун вече отстрани два съперника, които макар и по-скромни от Левски, все пак бяха в ролята на фаворити. Дори и "сините" успяха напълно заслужено да елиминират ПАОК, макар още след жребия да бяха отписани.

Преди първия мач ви разказахме (Вижте тук), как рекордните за малтийския футбол пари, които ексцентришният мултимилионер Джоузеф Портели излива, превръщат настоящия Хамрун Спартанс до най-близкия до истинското европейско професионално ниво клуб, който малтийците са виждали.

Визират се не само заплатите и парите за трансфери, а организацията, маркетингът, тренировъчният процес, медийното отразяване и изобщо цялото функциониране на спартанците като клуб.

Със сигурност малтийският футбол се доближава като ниво до българския, но все още всичко различно от "синя" победа днес би било грандиозен провал.

Снимка: БТА

За любителите на статистиката вероятно ще е важно, че никога в европейската си история Левски не е отпадал, когато печели мача далеч от дома.

"Сините" тази вечер освен гол аванс, имат пълните трибуни зад гърба си и задължението да довършат започнатото, а чак след това да мислят за следващото препятствие преди заветните групи.

То ще бъде в лицето на отбора, загубил двойката между Партизан и АЕК Ларнака, в която кипърците спечелиха първия мач с 2:1 у дома.

Преди две седмици след отстраняването на ПАОК, Станимир Стоилов категорично отсече, че Левски се е завърнал в Европа, а мъките в международните турнири бяха толкова сериозни, че "сините" не са отстранявали два противника в един сезон вече 12 години.

За последно това се случи през лятото на 2010-а, когато "сините" също така записаха и последното си участие в групова фаза на европейски клубен турнир.

От онова лято измина твърде много време, цяло поколение "сини" фенове израсна с доста тежки и някои срамни европейски вечери, а днес любимият им клуб може да затвърди завръщането, за което Мъри говореше.

А препятствието пред тях е от Малта.

Снимка: Bulphoto