Левски излезе с остра позиция срещу Българския футболен съюз и изненадващото му решение, да премести решителните плейофи в Първа лига, само няколко дни преди провеждането им.

Става въпрос за мача за оставане в елита между Берое и Спортист (Своге), както и баражът за Европа, в който най-вероятно Левски ще трябва да се изправи срещу Арда.

По фиксирани още от началото на сезона дати, двата мача бяха предвидени да се играят тази събота и неделя, но БФС изненадващо ги измести с 24 часа напред, което обърква програмата на отборите.

Най-засегнат изглежда Левски, който може да се наложи да играе бараж само три дни след тазвечершният несъмнено тежък мач срещу ЦСКА.

Именно заради това Левски зададе четири въпроса към БФС. Сред тях са дали отборите са равнопоставени, дали има някакъв феърплей в създалата се ситуация, защо не е потърсена позицията на клубовете и дали някой в спортно-техническата комисия към БФС има идея как се организира мач.

Ето и цялата позиция на Левски, публикувана без редакторска намеса:

Левскари,

Ръководството на "ПФК Левски" изказва остро несъгласие с решението на Спортно-техническата комисия към БФС от 06.06.2023 г., с което бе променена датата на баража за участие в Европейските клубни турнири.

Решението на СТК е аргументирано със "спазване на феърплея и равнопоставеността" между отборите, които ще вземат участие в срещата. Ето защо задаваме няколко въпроса към комисията и към Българския футболен съюз:

• При равни условия ли ще бъдат поставени двата отбора в баража за участие в Европейските клубни турнири, при условие, че единият разполага с 24 часа повече за възстановяване и подготовка?

• Колко феърплей е решението отборът завършил на четвърто място в класирането да разполага само 72 часа до срещата?

• Къде е феърплеят, когато се променя утвърдената за баража дата само ЧЕТИРИ дни преди самия мач, без дори да се потърси някаква комуникация с евентуалните участници в него?

• Наясно ли са от СТК и БФС как се организира футболна среща с изключително голям залог и интерес към нея в рамките на само 3 дни?

Сигналите за изтичащи договори са неотносим аргумент към "феърплея и равнопоставеността" между участниците в първенството, доколкото същите са решения на спортно-техническото ръководство на съответния клуб.

Взимането на подобни решения, явно противоречащи на феърплея и равнопоставеността между участниците в първенството, подкопават сериозно доверието към комисиите на БФС.

Още веднъж подчертаваме, че взимането справедливи решения са в основата на правовата държава каквато е България, част от която е и БФС.

Ето защо настояваме Спортно-техническата комисия и БФС да преразгледат решението си и да върнат предварително обявената дата - 11.06.2023 г.