Във времената на изкарващите десетки милиони евро футболни суперзвезди, група уелски студенти изживяват своята романтична европейска приказка.

Те са част от футболния отбор на университета "Кардиф Метрополитън" в уелската столица.

Преди три години този тим спечели промоция в уелския елит, където повечето отбори са на полупрофесионално ниво. На 19 май този отбор сътвори истинско чудо и спечели плейофа за участие в евротурнирите, побеждавайки след дузпи Бала Таун. Герой бе каращият магистратура Елиът Еванс.

Така тези момчета, които съвместяват учене, работа и тренировки по 3-4 пъти седмично, спечелиха своята европейска виза.

Не стига, че не изкарват пари от футбол, те дори и плащат по 150 паунда на година, за да бъдат членове на университетския клуб.

Заради класирането си за Лига Европа, те все пак ще изкарат някой друг паунд от футбола, защото клубът ще получи 193 000 от УЕФА.

Единственият негатив за тях бе, че европейскияте мачове провалиха плановете им за лятната ваканция, както се пошегуваха играчите.

Жребият ги изправи срещу люксембургския Прогрес, а късно снощи уелските студенти загубиха с 0:1.

Очакваше се доста по-тежко поражение, защото макар Прогрес да не е футболна сила, е професионален клуб, а и преди две години изхвърлиха шотландския Рейнджърс от Европа. В университетския тим пък дори има момчета, които никога не са тренирали футбол като деца, кариерата има стартира преди година или две, с началото на висшето им образование.

Двбуоят бе огромна чест за студентите, но пък някои от тях трябваше да прекъснат работата си - фермери в Западен Уелс през лятото.

Треньорът Кристиан Едуардс, който води тима абсолютно доброволно, пък имаше страх от летене. Той тръгна към град Ниедеркорн в Люксембург със своя миниван и един матрак в багажника, за да преспи по средата на 900-километровото пътуване.

Минималната загуба на момчетата му, предизвика истинска еуфория в Кардиф. Шансовете остават за реванша, а градът сериозно се развълнува покрай своите студенти. Любимият на всички Кардиф Сити изпадна от английската Висша лига, а мачове в Европа не са на дневен ред в този клуба.

Феновете обаче получиха романтичната си европейска мечта чрез "Кардиф Метрополитън", университет, през който доста от тях са преминали. Чуха се дори предложения, реваншът да се играе на 33-хилядният стадион на Кардиф Сити.

Това естествено няма да се случи, но след седмица студентите ще опитата да остранят Прогрес и да продължат приказката им.

Те се пошегуваха, че целта пред тях е сблъсък с Манчестър Юнайтед.

Може би едиснтвениоят шанс на тези момчета да стигнат до "Олд Трафорд" е закупуването на билет като фенове, но пък романтичната им европейска приказка е приятно разнообразие, далеч от прожекторите, милионите евро и претъпканите стадиони.