Ръководството на Олимпик Лион заведе две дела в съда в Париж срещу решението за преждевременно прекратяване на футболния сезон 2019/2020 във френския шампионат.

Кампанията беше прекъсната в средата на март заради паднемията от коронавирус, а на 28 април премиерът на страната Едуар Филип обяви, че края на август няма да бъде разрешено провеждането на никакви спортни състезания.

В следствие на това беше взето решение за прекратяването на сезона в Лига 1, а Пари Сен Жермен беше обявен за шампион на базата на временното класиране след изиграването на 28 от 38 кръга.

"Много се колебахме, но Бордът на директорите на Олимпик Лион, който е компания на стоковата борса, взе решението да заведем дела в съда в Париж. Парите не са най-важното. Ние сме клуб, който е тръгнал от дъното и е стигнал до върха", коментира президентът Жан-Мишел Олас.

Решението за преждевременно прекратяване на сезона означава, че Олимпик Лион ще пропусне участие в Евротурнирите през 2020/2021.

Отборът заемаше седмото място в подреждането при спирането на шампионата, само на точка зад Реймс, който получава право да играе в Лига Европа.

"Първото, което искаме, е да се разгледа варианта за довършване на сезона. Трябва да се проучат внимателно предписаните здравни протоколи и да се прецени, дали няма да бъде възможно да се завърнем на терена и да продължим да играем.

Второто дело се отнася за начина, по който беше взето решението за прекратяването на сезона и беше определено крайното класиране в лигата. Искаме да знаем дали това е законно.

Трябва да се анализират нещата, да се види дали някои клубове не са ощетени. И тук не говорим за финансови компенсации", каза Олас.