От Ливърпул официално са поискали ръководството на Висшата лига да преразгледа решенията на ВАР по време на вчерашното градско дерби срещу Евертън (2:2).

Две от решенията на системата за видео наблюдение предизвикаха доста дискусии.

Първото от тях бе свързано със зловещото влизане в краката на Върджил ван Дайк, което по всяка вероятност ще го извади от терените за над 6 месеца.

Вратарят Джордан Пикфорд се хвърли с двата крака напред срещу него, като още по време на живото предаване се видя, как кракът на нидерландския бранител се огъва.

Съдията обаче не отсъди нищо, защото секунди преди сблъсъкът Ван Дайк бе в положение на засада. Около нередовната му позиция нямаше съмнение, но пък зловещото влизане на Пикфорд спокойно можеше да се тълкува като удар без топка при спряла игра.

Втората спорна ситуация дойде в самият край на мача, когато заради системата ВАР бе отменен победен гол на Ливърпул за 3:2.

Вкара го капитанът Джордан Хендерсън, който получи асистенция от оказалия се в засада Садио Мане.

Доста спорна ситауция, като в правотата й не ни убеди дори супер модерната система ВАР.

От повторението не се вижда точно коя част от тялото на Мане е в засада. Вероятно става въпрос за няколко милиметра от задната част на рамото му.

Дори и това да е било така, то едва ли точно тази позиция на намиращия се сгръб към вратата Садио Мане му даваше някакво предимство пред отбраната.

Още повече, че той не бе фронтално срещу вратата, а по левия фланг на нападението.

Със сигурност доста спорни две решения, които за пореден път повдигат доста въпроси около ВАР. Дали изобщо системата помага на футбола, когато и при нейното наличие се допускат подобни спорни моменти.