Председателят на английската Футболна асоциация - Грег Кларк, поднесе чудесни новини за феновете на Ливърпул.

Дори и сезонът във Висшата лига да не се доиграе, то мърсисайдци ще получат титлата, предвид огромната преднина, която имат пред преследвачите си.

При оставащи 9 кръга до края, Ливърпул има 25 точки преднина пред втория Манчестър Сити, който е и с мач по-малко. При такъв аванс едва ли някой може да оспори връчването на титла на тима.

Момчетата на Юрген Клоп се нуждаят от 5 точки, за да си осигурят титлата, а ако пандемията от коронавирус не бе спряла футбола, то мърсисайдци вече вероятно щяха да празнуват първия си шампионски трофей от 30 години насам.

Планът е Висшата лига да се поднови през юни, но ако заради ново нарастване на броя заразени с коронавирус първенството бъде прекратено, то титлата ще бъде връчена служебно.

Класирането към момента на евентуалното ново прекратяване ще бъде счетене за крайно, като така ще бъдат определени евроучастниците.

Другата важна новина е, че със сигурност ще има изпадащи. Именно отборите от дъното на таблицата призоваваха за прекратяване на първенството и нулев сезон, за да успеят да запазят елитния си статут.

Сега обаче те нямат избор, защото със сигурност три тима ще се разделят с мястото си в елита.

Същото нещо важи и за Чемпиъншип. Ако по някаква причина мачовете не се доиграят, първите три тима ще влязат във Висшата лига. Ако всеки кръг се изиграе по план, първите два ще спечелят промоция, а третия участник в елита ще бъде излъчен чрез традиционните плейофи.

Разбира се, вариант с ново спиране не стои на дневен ред, като надеждите на всеки са, че Висшата лига, както и останалите три професионални лиги в Англия ще успеят да се доиграят с всички оставащи кръгове.