Националната агенция по приходите спечели важно съдебно дерби с пловдивския футболен клуб Локомотив, пише Plovdiv24.bg.

Делото е било за над 300 000 лева задължения към данъчната служба. От клуба поискаха те да бъдат погасени по давност. Миналия петък в ролята на рефери влязоха магистратите от административния съд под тепетата, които отсъдиха окончателно в полза на НАП.

Точната сума на задълженията е 300 852,86 - лихви върху 42 задължения, представляващи доначислени лихви на данъка върху общия доход за 2005 г., доначислени лихви за данък върху доходите на физическите лица и корпоративен данък за 2006 г. и др.

През март т.г. от ръководството на клуба са опитали да погасят тези задължения, тъй като били изтекли по давност, но получили отказ от главния публичен изпълнител в дирекция "Събиране" НАП. Затова от клуба подали и жалба в съда срещу това решение.

Пред магистратите, локомотивци обяснили, че са намерили съществено процесуално нарушение, а и отказът за погасяването на дължимото от страна на данъчните бил в противоречие с материалния закон.

От НАП контрирали с факта, че публичните вземания са възникнали след 01.01.2010 г. и давностният срок за тях е започнал да тече от 01.01.2011 г., следователно към настоящия момент не е изтекла 10-годишната погасителна давност.

След преглед на цялата документация и доказателствения материал, съдът обяви окончателно приходната агенция за победител в дербито. Освен задълженията по лихвите, от Локомотив ще трябва да плащат и разноските по делото.