Хулен Лопетеги бе представен официално като новият треньор на "Реал" (Мадрид).

Назначението му предизвика огромен скандал в испанския футбол. Лопетеги, който бе начело на националния отбор на страната, бе уволнен два дни преди първия мач от Световното първенство, защото е преговарял с "Реал" бе знанието на федерацията.

По време на представянето си, Лопетеги бе доста емоционален, като трудно сдържа сълзите си.

"Благодаря на президента за гласуваното доверие. Усещам силата на марката "Реал". Искаме и ще се опитаме да спечелим всичко. Чувствам се част от семейството на клуба.

Вчера, като изключим деня, в който майка ми почина, бе най-тъжният ден в моя живот. Днес е най-щастливият ден в моя живот".

Президентът на "кралския" клуб - Флорентино Перес, нападна остро испанската футболна федерация заради уволнението на Лопетеги.

"Постигнахме разбирателство с Лопетеги и решихме да обявим идването му преди началото на световното, за да не пречим на националния отбор. Съобщих това на президента на федерацията и за слеващия ден планирахме пресконференция, на която да обявим всичко.

Това, което стана обаче е за мен една необяснима проява на гордост от страна на федерацията. Съдейки по всичко, става въпрос за опит да се нанесе удар върху Реал. Подобни неща са се случвали и преди, но подобна реакция не е имало. Според мен става въпрос за тенденция да се вреди на нашия клуб, който преживявява една от най-великите епохи в своята история.

По какъв начин назначението на Лопетеги щеше да повлияе на играчите? Това са професионалисти от най-високо ниво, които са се събрали с целта да спечелят турнира. Няма аргумент, който да оправдава уволнението на треньора ден преди световното. От федерацията просто унищожиха двугодишен труд за един миг".