Лудогорец ще стане шампион на България още днес в късния следобед, ако победи Берое на своя стадион в Разград. Мачът е от 16,30 часа, ще го предава Диема спорт.

Първенецът има аванс от 11 точки пред втория ЦСКА и 12 пред Левски и Локомотив (Пд). Реми днес ще даде преднина от 12 пункта пред най-близкия преследвач и също на практика ще го короняса.

Разград има предимство в прекия баланс с всеки от споменатите отбори, а БФС вече уточни, че при равни точки в края на сезона ще се взимат предвид само сблъсъците от редовния сезон.

С ЦСКА лидерът направи два пъти 0:0 и това оставя теоретична възможност да бъде достигнат само от "червените" при крайно нереалистичния сценарий от четири загуби до края на първенството и 4 победи на тима от "Българска армия". С Левски и Локо балансът на Лудогорец е положителен и те вече нямат дори на хартия възможност да мислят за титлата.

Когато тя бъде спечелена - дали днес следобед и след няколко дни в следващия мач на Разград, фактът ще е исторически.

Считаният за недостижим рекорд на славния отбор на ЦСКА (тогава ЦДНА) през 50-те и 60-те от девет поредни първи места ще бъде изравнен.

Доминация, която към момента изглежда напълно непоклатима. Лудогорец е на върха от 2012 г., като в първите два сезона печелеше титлата с фотофиниш пред ЦСКА и Левски - с по 1 т. и инфарктно, в последния кръг.

След това обаче превъзходството на тима бе такова, че златото винаги бе капарирано по-рано, чак до миналия сезон, в който пак ЦСКА държа интригата до последния ден на първенството.

Нещо повече - Лудогорец влиза в орбитата да преследва най-добрите постижения от поредни титли на континента в цялата история на играта. А те са на Сконто Рига (14 в Латвия), Линкълн Ред Импс (14 в Гибралтар), Розенборг (13 в Норвегия) и Динамо (Загреб-11 в Хърватия).