Лудогорец и Берое окончателно отказаха да пуснат африканските си играчи да се присъединят към националните си отбори.

Причината е, че всеки един от тях трябваше да изкара задължителна 10-дневна карантина при завръщането си от Африка, което щеше да доведе до пропускането на два кръга от Първа лига.

Казус, с който в последните дни се сблъскват клубовете из цяла Европа, които масово отказват да пускат своите национали. От българската Първа лига общо пет отбора имаха африкански национали, като най-сериозно бе присъствието им в шампиона Лудогорец и Берое.

Старозагорци имат петима национали, които категорично отказаха да пуснат. Това са Ибрахима Конте (Гвинея), Гаюс Макута (Конго), Кукула и Стийв Фуртадо (Кабо Верде), както и Илиас Хасани (Алжир).

В състава на Лудогорец това са Абел Анисе (Мадагаскар), Мавис Чибота (Конго) и Оливие Вердон (Бенин).

Очаква се по подобен начин да се развият нещата и в отборите на ЦСКА, Локомотив (Пловдив) и Монтана, които имат по един африкански национал.

Преди пандемията подобни действия бяха немислими, защото всеки клуб щеше да подлежи на глоба от ФИФА, защото става върпос за официални мачове на анционалните отбори.

В случая обаче ФИФА позволи на всеки клуб сам да взема решения спрямо противоепидемичните мерки във всяка страна.

Именно заради това Лудогорец и Берое няма да пуснат своите национали. Подобно нещо бъдете сигурни ще се случи из цяла Европа.