БФС вече планира как да завърши сезона, което е задължително след срещата на УЕФА във видеоконферентна с всяка от европейските федерации в сряда.

Рестартът на първенството у нас зависи от това кога ще падне извънредното положение, но мачовете няма да се подновят веднага след това. След консултация с клубовете, БФС трябва да им даде 3 седмици за подготовка, преди да се стигне до официални двубои. След близо 2 месеца пауза без организирани тренировки, страхът от травми е огромен.

Така вариант А, който се работи към момента и ще бъде предложен в понеделник на всички отбори е:

- Три седмици след падането на извънредното положение стартират официални мачове. Тъй като се очаква това да не е по-рано от първия уикенд на юни, ще се изиграят само оставащите два кръга от редовния сезон, като класирането в него бъде обявено за крайно.

На практика такъв сценарий означава, че Лудогорец е шампион - в момента тимът води с 9 т. пред Левски, Локомотив (Пд) и ЦСКА, които ще имат само по 2 мача.

- Турнирът за Купата на България се изиграва в пълен формат или, ако времето за довършване на сезона остане твърде малко, в по един полуфинален сблъсък и финал.

- БФС и клубовете преговарят сезонът да бъде затворен преди 30 юни, което обаче противоречи на казаното от УЕФА, че той може да бъде удължен извън този месец.

Двата турнира - Шампионска лига и Лига Европа, вероятно ще бъдат доиграни чак през юли и август, което означава, че квалификациите за следващия сезон в тях ще са най-рано през август-септември.

Ако това е така, не е ясно защо бърза с компресиран формат на нашето първенство БФС - сезонът спокойно може да приключи до края на юли и да бъдат определени шампион и евроучастници.