Лудогорец ще изиграе мач без залог "класиране за елиминациите" в Лига Европа довечера като гост на Байер Леверкузен, но не мислете, че двубоят ще е в тренировъчно темпо. Интрига има, а и отдавна минаха времената, когато някой във футбола играе само за чест и слава.

Мачът е от 19,55 ч, ще се предава по БНТ 1.

Разград отива в Германия без шанс да продължи в Европа напролет, след като събра само 2 т. от първите си четири двубоя в групата.

Леверкузен се е класирал за елиминациите, има своите проблеми в Бундеслигата и вероятно ще обърне по-малко внимание на протоколния (от германска гледна точка) мач с българите.

Е, но става дума и за едни 570 000 евро.

Толкова гарантира от наградния фонд на УЕФА всяка спечелена победа в групата. Ремито носи 190 000 евро. Лудогорец дотук заработи 380 000 евро с двете си равенства, но един удар в Германия, както и победа в последната среща у дома с Цюрих (също класирал се), могат да донесат още над 1 милион евро.

Ако разгледаме ситуацията само откъм икономическите стойности, това все още може да е един успешен сезон на шампионите на България в Европа.

Дотук те са натрупали в касата си 3,3 милиона евро само от Лига Европа, а с още 4 т. в оставащите два мача, парите ще станат 4 милиона. Добавяме "солидарните плащания", сумите от тв права и от двете участия в първите квалификационни кръгове на Шампионската лига, от която Лудогорец отпадна рано, и може да се пресметнат близо 5 милиона евро печалба от европътешествието. Чак поход е трудно да го наречем, но... пътешествие с добър финансов изход.

Чисто футболно, Лудогорец изпусна добър шанс в сравнително удобна група, като нито АЕК (Ларнака), нито Цюрих, е плашещо име в играта. Но сега, вместо да пътува за Германия с мисъл за пролетни емоции в евротурнирите, отборът пресмята поне възможните финансови ползи за клуба.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/10908-54531/073100