Родният шампион Лудогорец ще получи в най-лошия случай около милион лева от фонда за солидарност на УЕФА.

Причината е, че разградчани имат двама играчи на Европейското първенство по футбол, а от години ФИФА и УЕФА имат механизми, с които компенсират клубовете за отсъствието на техните играчи.

Сумите се изчисляват на база дните, в които въпросните играчи са ангажирани с националните си отбори на голям форум, защото по този начин те изпускат старта на подготовката със своя клуб и логично се нарушава целия им ритъм за старта на новия сезон.

А когато замесените клубове са от първенства като българското, то ангажиментите на техните играчи на Европейското може да ги извадят и от първите срещу от кампанията.

В случая на Лудогорец, на Евро 2024 ще бъдат Якуб Пьотровски за Полша и Квадуо Дуа за Швейцария.

Компенсацията, която УЕФА плаща на клубовете се изчислява от редица фактори, включително клубен и национален коефициент, стойност на самите футболисти и т.н. Така например клубове като Реал (Мадрид) и Манчестър Сити ще получават в пъти по-голяма сума на ден от Лудогорец и друго отбори от подобен калибър.

Приблизителната сума за Якуб Пьотровски и Квадуо Дуа е около 6000 евро на ден, което означава, че ако Швейцария и Полша отпаднат още в групите на Евро 2024, то Лудогорец ще получи около 250 000 евро за своите играчи.

Разбира се, колкото по-дълго продължи участието и на двете страни на турнира, толкова по-голяма ще бъде компенсацията, която Лудогорец ще получи.

Това е само директната облага от това да имаш играчи на голям форум, независимо колко игрови минути ще запишат. Друг е въпросът, че дългосрочно това ще увеличи цените и на двамата,