Челси обяви привличането на десния бранител Мало Густо от Лион, което ще струва 35 милиона евро на клуба на трансферния пазар. 19-годишният футболист става 15-о ново попълнение за сезона в лондонския клуб, като само през януари това е седми нов играч.

Новият собственик Тод Бьоли прави изключително агресивен старт в европейския футбол. Харчовете на Челси са невероятни - през лятото и в настоящия януарски прозорец, трансферите са на стойност вече 495 милиона евро. И това, без да се смятат компенсаторните суми и бъдещите бонуси към сделките - още около 80 милиона. Така се прескача реално прагът от половин милиард евро, похарчени за 6 месеца.

Изумително, особено на фона на факта, че несъмнено "сините" от Лондон така или иначе разполагаха с достатъчно солиден състав и до миналото лято. Все пак това е отборът, шампион на Европа за 2021-ва, играл четвъртфинал в Шампионската лига миналия сезон, загубил два финала в Англия за купите през пролетта на 2022-ра.

Въпросите около харчовете на Челси стават все повече и от гледна точка на Финансовия феърплей, като УЕФА преди дни промени правилата му. И то - именно заради последните действия на лондонския клуб. Причината е, че той обяви сделката за Микаило Мудрик от Шахтьор, разпръсквайки похарчената сума на осемте години от договора на играча.

Но това не отменя очевидното - че парите са платени сега, като разходите на Челси този сезон чувствително преливат над регистрираните приходи според правилата на Финансовия Феърплей. Но бе намерена вратичка. За да я елиминира, УЕФА зачеркна такава възможност за в бъдеще - трансферната сума е такава, каквато е платена сега и веднага.

Ако не се класира за Шампионската лига този сезон - а това означава да не спечели турнира (тимът е осминафиналист) или да не е в топ 4 (съставът е десети, на 10 точки от четворката), клубът ще има още по-големи затруднения с трансферите. Защото мястото в този турнир гарантира много сериозен приход, който балансира бюджета за пред контролните органи на УЕФА.

Възможно е инвестицията да забави ход в следващите сезони и по една друга причина.

Доста от привлечените в тези луди 6 месеца играчи са млади. Густо е на 19, Мудрид на 22, Уесли Фофана на 21, Беноа Бадиашил на 21, Нони Мадуеке на 20, Карни Чуквуемека на 18, както и бразилецът Андрей Сантос, взет от Вашку да Гама.