Финансовата лудост във футбола, на върха на която в момента се намира френският ПСЖ, доби нови рекордни измерения.

Проучване на "Тhe Athletic" показа, че към момента парижани плащат рекордните в историята на футбола 728 милиона евро на година за заплати.

Тази невероятна цифра е достигната през миналия сезон след привличането на Лионел Меси, Серхио Рамос и Ашраф Хакими, както и с новия договор на Килиан Мбапе. Тези сделки са увеличи фонд заплата в клуба с 45%.

А плащането на подобни заплати има своята цена, защото във финансовия доклад на ПСЖ за сезон 2021/22, клубът е регистрирал нетна загуба от 369 милиона евро.

Това естествено повдига въпросите за спорното правило за "финансов феърплей" от страна на УЕФА, което трябваше да контролира подобни умопомрачителни харчове от големите клубове. Накратко казано, въпросното правило контролира клубовете по такъв начин, че всеки харчи толкова, колкото е изкарал. Разбира се, чрез него УЕФА обикновено удря скромни клубове, а не гигантите на играта.

И през септември ПСЖ попадна под ударите на това правило и бе глобен със сумата от ... 10 милиона евро. При 728 милиона за годишни заплати, сами осъзнавате колко пренебрежима е глобата от 10 милиона.

Все пак тази глоба може да бъде последвана от по-сериозна такава в размер на 55 милиона евро, ако загубите на парижани продължат да са толкова сериозни в срок от три сезона. Санкциите може да стават и по-сериозни, като забрана на трансфери и дори изхвърляне от европейските турнири в даден момент.

Снимка: Getty images

Проблемът пред ПСЖ и финансовият феърплей е, че с амбициите си за суперзвездна селекция, клубът реално няма как да излезе на печалба.

Телевизионните права за френската Лига 1 са доста малки за такъв суперклуб, а не е за пренебрегване и фактът, че ПСЖ играе на стадион за 47 хиляди души в многомилионния Париж. Със сигурност към момента клубът има потенциала да пълни и два пъти по-голям стадион.

Това в никакъв случай не означава, че ПСЖ е във финансова криза. Ресурсът на катарските собственици е огромен, а и чрез тях постъпват доста средства в клуба под формата на рекламни договори на арабски компании, които все пак стабилизират ситуацията с финансовия феърплей.

Все пак и това няма да е в помощ на клуба, ако харчовете за заплати продължава да е толкова голям на фона на генерираните печалби. Не е ясно колко тежко ще може правилото за финансов феърплей да засегне клуба, но на този етап то е само с 10 милиона евро.

Снимка: Getty Images