Савио Нсереко спечели класацията за най-лош януарски трансфер в историята на английския футбол, наредена от елитното списание FourFourTwo. Германският младежки национал премина за 9 милиона лири от Бреша в Уест Хем, в средата на януари 2008 г., след което изигра общо 10 мача за 2 години в Англия, и само един като титуляр. Провалът му бе пълен, а се оказа, че сделката е доста съмнителна и се разследва за злоупетреби с комисионни.

Историята му е прелюбопитна, а в нея е замесен и българският футбол.

Фиорентина го върна в Италия като плати 2,7 милиона евро, а Савио влезе два пъти за 30 месеца - и то в мачове за купата. Даваха го под наем в Болоня, Мюнхен 1860 - родния му клуб, българския Черноморец, Юве Стабия, Васлуй, Унтерхахинг.

За всички споменати клубове през периода Савио изигра общо 21 мача, като 11 от тях бяха в Бургас. Треньор тогава беше Красимир Балъков, който в дует с Фреди Бобич, спортния директор, го взе по препоръки от Германия. Черноморец бе невероятно амбициозен клуб в онзи период и харчеше луди пари, за да преследва трофеи в българския футбол.

Следите му се позагубиха след 2012-а, появи се по едно време в румънския Васлуй, после в Унтерхахинг (Германия, трета лига), Виктория (Кьолн, пак там) и казахстанския Атирау. Общо записа пет мача като титуляр във всички тези отбори.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

През 2014-а цъфна в Берое и отново заигра - 11 мача, както и в Черноморец! Това са двата периода в кариерата му след Бреша, където е получил най-много игрово време.

От 2009-а насам за 7 години има общо 58 мача, като 25 са в родната "А" група. Прибавяме и трите миналата пролет във Верея, където също се появи... отникъде. По-точно - от литовския Жонава. Кой и как го доведе три пъти в България... Не е ясно, но тук очевидно разчитаха най-много на този съмнителен тип.

Роден в Уганда и израснал в Германия, името на Нсереко означава Непримирим вожд на наречие в родината му.

Любопитно, много по-често през годините името му бе забъркано в заглавията на медиите не с отлични изяви на терена (такива са рядкост), а с конфузни ситуациации извън него.

В няколко от клубовете си - Атирау, Юве Стабия и Мюнхен 1860, си тръгна без да каже ни дума и не се явяваше на тренировки. През 2012-а в Тайланд се прочу, след като инсценира собственото си отвличане и поиска 25 000 евро откуп от ... семейството си в Германия. Беше останал без пари. Властите разкриха шашмана и го арестуваха, престоя няколко седмица зад решетките, но бе оправдан и пуснат.

Такава фигура е Савио, Непримирият вожд. Човек, за който в Бургас и Стара Загора могат да ви разкажат с усмивка, ако... изобщо се сетят.

Най-ужасният трансфер в историята на английския футбол, направен през януарския прозорец.