Треньорът на ЦСКА Любослав Пенев тръгна в мощна атака срещу ръководството на БФС, както и реферите. В събота наставникът дебютира с 0:2 от Черно море във Варна, а преди домакинството срещу Ботев (Вр) във вторник даде пресконференция, която се очакваше да е сравнително рутинна. Но не стана така.

Пенев атакува БФС, нападна Борислав Михайлов, а за съдията от мача в събота - Стефан Апостолов, припомни, че "това е депутатът, който не може да чете". Ето избрано от думите на Любо Пенев, а във видеото долу можете да чуете и пълния формат на тирадата му.

За загубата от Черно море

В много моменти играхме добре, в някои - не толкова добре. Притеснително донякъде е неточното позициониране на футболистите в тактическата постройка. Но това е разбираемо, нещо ново е за тях. Аз ги коригирам. Трябва и време, и търпение. Това не означава, че ще седим в залата и ще прожектираме видеозаписи. Работим срещу времето и часовника, но ще подредим пъзела, не се съмнявам.

Видяха се и хубави неща, надграждаме. Има промяна в тактическата постройка, донякъде и в позициите на футболистите. Имам изисквания към всички. Спокоен съм, имам футболисти с много добри качества.

За предстоящите мачове с Ботев (Вр) във вторник и Левски в неделя

Дербито е в неделя, мислим за утре, за Ботев. Гледам мачовете и анализираме. Имаме основна идея, а тя е да изградим стил в отбора. Мачовете са начесто. Вярвам в професионалното отношение на футболистите, аз съм изключително взискателен и те трябва да свикнат с това.

Тук не е детска градина, не са ясли. Това е професионален отбор, те трябва да са наясно къде са попаднали. Ако някой не знае къде е, да прочете история - какво е ЦСКА, кои са минали оттук, играчи, треньори...

Трябва да бъдат концентрирани - в тренировката, в мача. Извън това има достатъчно време за разходки, напред-назад...

Ще съберем група, имаме футболисти за мача с Ботев (Враца), въпреки че имаме проблеми. Очаквам много фенове, онзи ден също бяха във Варна. Бяха повече от варненци, това показва колко обичат отбора и как го подкрепят.

За БФС

Ние не напредваме, а затъваме. Ръководството на БФС, начело с президента и неговите помощници, не спомагат с нищо. Какво направиха за 15 години те? Бичуват, наказват, линчуват българския футбол. Страдат футболисти, треньори, отбори. Страда съдийството, което е един много тежък проблем.

За съдийството

Тези въпросни съдии трябва да бъдат изключително отговорни и да помагат футболът да се развива, а не да му пречат. А те точно това правят. Има инструктаж и се свири по начин, който устройва определени хора. Пресен пример е нашият мач във Варна.

За първите 20 минути тази вълшебна тройка трябва да покаже три жълти и един червен картон. Това, което се случваше на терена, не бе част от футбола. ЦСКА е основен конкурент и не му се позволява да играе. Главният рефер (Стефан Апостолов - б.р.) и онова ниско момче отсреща (визира един от двамата странични съдии) не позволиха да играем. Рискува се здравето на футболистите. Това са безотговорни хора.

Това е проблем, за който аз не чета никъде. Темата "съдийство" е много тежка тема от години. И защо я крием, защо не поговорим по тези проблеми, защо не дискутираме?

Делегатът ми праща четвъртия съдия да ми каже, че не ми виждал баджа. Това е срамота.

Видях хора, които не са подготвени да ръководят мач от Първа лига. Спират ни три-четири контраатаки, потенциално голови. При една от тях, спряна, несъществуващо нарушение и от него ни вкарват гол от засада.

Нали това е депутатът, който не може да чете? Той вероятно и правилникът не е чел. И те са хора, и те могат да сбъркат. Но тук сбъркат прекалено много. И рискуват здравето на играчите.

Когато ходят в Европа свирят добре. Там са тихички и внимателно... Аз ги наблюдавам, стъпват лекичко, добре минава нарядът. Могат да свирят безпристрастно, въпросът е защо правят обратното?

За Борислав Михайлов

Той казва, че футболът у нас е на добро ниво. Но той не гледа мачовете, той дори репортажи по телевизията не гледа. Тези около него - също. Неговата цел е да пътува някъде по чужбина, търсим ресторанти, приоритетно да са с дансинг...

Тук трябва първо да си изчистим тиня. БФС е една ябълка, отвън изглежда прекрасно. Но е изгнила от алкохол, от екстри...

Всичко това ще приключи зле. Подиграваме се с хората, които обичат футбола. Без значение от кой отбор са.

Хората в това ръководство на БФС не са наясно в какво състояние всъщност е футболът ни. Ако преди първенството се знае всичко, има ли смисъл да го играем? Така ли да възпитаваме подрастващите във футбола.

Не съм се отказал от амбициите си да бъде президент на БФС и бих изчистил доста от тези проблеми. Евентуално, някога...