Димитър Бербатов може да се гордее с много постижения на терена в кариерата си, но едно от най-паметните остава хеттрикът, който наниза за Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул.

Никой играч на "червените дяволи" не бе вкарвал три на големия съперник от 1946-а чак до 19 септември 2010 г., когато Бербо влезе в историята на най-голямото английско дерби.

Но какво е станало с фланелката на Димитър от онзи дъждовен следобед на "Олд Трафорд"? В рамка в дома му ли е, или в колекцията на някой от противниковите играчи в онзи мач - Джерард, Карагър, може би?

Не, съдбата на екипа е странна, разказа я един австралиец в любопитно интервю.

Дарън Бърджис в момента е кондиционен треньор в родината си, води курсове за австралийски млади специалисти и работи с националния отбор, но без щатен договор.

Преди година се раздели с английския Арсенал, където изкара три сезона като шеф на медицинския щаб на клуба. Но резултатите в работата му явно не задоволиха Унай Емери, който изиска клубът да го уволни.

Преди това 8 години Бърджис бе кондиционен треньор в щаба на Ливърпул.

През 2010 г. той е на скамейката на "Олд Трафорд" във въпросния мач под дъжда. До него е един от лекарите на отбора, бивш доктор на Тотнъм.

Преди мача Бърджис му е доверил, че Бербатов е любимият му футболист изобщо в лигата. Нищо, че играе в Юнайтед.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Да го гледам как ни вкара три гола и ни биха с 3:2 беше болезнено - разкри в интервюто си сега специалистът. - Но от друга страна, българинът е наистина специален играч. Спомням си как вървях на няколко метра след него по пътя към тунела след мача, а той свали фланелката си и я даде на човека от щаба ни, с когото се познаваше от Тотнъм. И после тя се озова в мен."

Докторът си спомнил, че Бърджис харесва Бербо и се примолил за екипа!

"Прибрах я под якето и влязох в съблекалнята, опитвайки се да я скрия - продължава през смях австралиецът. - Не исках момчетата от отбора да я видят, и без това бяха бесни от загубата.

А когато през пролетта на същата година Юнайтед ни гостуваха на "Анфийлд", я занесох в тяхната съблекалня и Димитър я подписа. Пак го направих скришом, да не ядосам никой в Ливърпул."

Куриозен детайл в тази любопитна история - във въпросния ответен мач за същия сезон Ливърпул би с 3:1, като пак имаше хеттрик.

Този път обаче на Дирк Каут от съперника на Юнайтед.