ЦСКА е лидер по посещаемост на мачовете в българския елит за периода 2013-2018 г., анализира в статистическа разбивка Световната футболна обсерватория CIES.

Традиционно тя представя интересни факти и детайли от отделните първенства, като в случая фокусът е върху процентно съотношение и принос на отделните клубове към общата посещаемост в една национална лига.

За посочения период ЦСКА е осигурил 19.3 % от публиката по трибуните в България, което е впечатляващата почти 1/5 от нея. Това отрежда на клуба 20-о място в Европа по този показател.

На върха е Селтик, който дава цели 35.5% от феновете в шотландската Висша лига със своите пълни трибуни. Разбира се, задължително е уточнението, че само в два от посочените пет сезона като период, Рейнджърс е бил конкурент, защото този тим е в долните дивизии в първите три от тези години.

Куриозно, същото може да се каже и за ЦСКА, който води у нас по публика със само 4 сезона, включени в статистиката. Един се губи, защото "червените" изкараха 2015-2016 г. в трета дивизия, изхвърлени заради финансови проблеми и невъзможност да получат професионален лиценз.

Те събираха доста сериозна посещаемост и във "В" група, но тя не е включена в изследването, уточнява CIES. Срещу името на ЦСКА и споменатите 19.3 % е упоменато изрично, че те са събрани само за 4 сезона.

Срещу пет на останалите български отбори...

Втори и трети у нас са Левски и Локомотив (Пд), но техните проценти поотделно не се представят в извадката.

Знае се само, че трите отбора са генерирали 45.9 % от общата публика по стадионите у нас за периода. Това отрежда на българската елитна дивизия 16-а позиция в Европа по този показател.