Сръбската легенда Люпко Петрович вече е част от ЦСКА като консултант по футболните въпроси. Шампион с Левски като треньор, Люпко е голямо име в професията, носител на Купата на европейските шампиони с Цървена звезда за 1991 г. и човек с огромен опит.

Публикуваме със съкращения интервюто на Петрович пред колегите от в. "Тема спорт".

- Какви са впечатленията ви от ЦСКА?

- ЦСКА има добри футболисти. Проблемът е, че играят силно само в отделни мачове. Примерно номер осем - Джеси. В един двубой се вижда, че има класа и потенциал, но в друга среща не ги показва. В третата среща пак е на ниво, после отново не е и така нататък. Като цяло на отбора някак му липсва постоянство, няма константни изяви на високо ниво. А потенциалът е налице!

- Много ли са 6 точки изоставане от върха? Има ли реални шансове ЦСКА за титлата?

- През последните 7 години шампион е бил само Лудогорец. В Разград правят добра селекция, има стабилна организация и привличат най-скъпите футболисти. Може би те притежават и най-качествените играчи. И като организация са на най-високо ниво. Отделен въпрос е, че този клуб няма фенове като ЦСКА и Левски. И никога няма да има. Това не може да го постигне. Няма как отборът да придобие такова значение за България. Защото ЦСКА и Левски имат история и огромни традиции - като Звезда и Партизан. Лудогорец е спечелил 7 поредни титли, но няма фенове, публиката не се увеличава, дори намалява с времето, градът е малък, липсва харизма на клуба. Дълъг процес е да изградиш традиции. Без значение от своите титли Лудогорец няма как да стане клуб, който да има голяма подкрепа.

- Какви са впечатленията ви от Нестор Ел Маестро?

- Преподавал съм му в треньорската школа в Белград за ПРО лиценз. 5-6 пъти съм имал лекции - и теория, и практика. Не го познавах лично, но съм запознат с него. Мисля, че е талантлив треньор, вече гледах как води мачове и какви решения взима. Трябва да има търпение към него. Във футбола обаче никой не иска да чака. Такова е положението навсякъде.

- А вие приключихте ли с треньорството? Поне така обявихте преди Нова година...

- Искам да си почина от пейката. През последните две години бях във Виетнам и Руанда и работех нонстоп. Изморих се и имам нужда малко да си почина.

- Проблем ли е за вас, че преди бяхте в Левски, а сега отидохте в ЦСКА?

- Мен в Левски последния път ме доведе Гонзо, който ми беше футболист по време на първия ми период като треньор в България. След като ме доведе обаче, избяга след колко време - месец ли беше? И аз го питах: "Гонзо, какво става, къде отиваш, нали ти ме доведе?". Ако всичко е било както трябва да бъде в Левски, тогава защо си е отишъл? Питайте го. Сега, като гледам отстрани организацията, едно-друго, виждам, че там няма добри хора. Няма атмосфера. Няма вече такива хора, каквито бяха едно време. Владо Грашнов, светла му памет, за мен е един от най-добрите хора, които познавам в целия си живот. Организацията в Левски не е както трябва. Хората в клуба са лоши като човеци. Аз, като бях за последно в Левски, знаех че мога да разчитам само на двама-трима. Останалите бяха против мен. Не работихме добре и със Станислав Ангелов. Той имаше една идея, аз имах друга.

- Способен ли е Десподов да играе в голям отбор? И сега ли му е времето да бъде продаден?

- Десподов може да играе в голям отбор. Той умее да подава, има добър удар и бързина. Какво повече му трябва? Мисля, че е способен. А за продажбата - идва му времето, защото е млад. И през лятото да отиде, няма да е проблем и няма да е късно.

- Какво е мнението ви за Тодор Неделев? Той би ли играл на ниво в ЦСКА? Може ли да се развие в клуба?

- Не знам какво би се случило с него, ако премине в ЦСКА. Той е свикнал в Ботев Пловдив. Това е добър отбор. Но ЦСКА е далеч по-голям клуб. Че е качествен футболист - това е очевидно. Но не всеки може да се наложи в ЦСКА. Той е класен състезател, но не знам доколко може да играе колективно в името на отбора.