Украйна срещу Италия е големият мач на деня в европейските квалификации, а мачът в Леверкузен може да отбележи пореден провал на "скуадра адзура" в много странна епоха за тази велика футболна сила. Тимът в небесносини екипи пропусна две поредни световни първенства, спечели между тях едно европейско, а сега е заплашен или да не се класира, или да играе бараж за Евро 2024.

Двата тима влизат в битката с равен актив от по 13 точки, но заради победата си с 2:1 у дома, италианците са напред. Тоест - на Украйна трябва само победа, а дори и реми оставя "скуадрата" на второто място. Първи и отдавна класирал се е отборът на Англия.

Който и да загуби днес, отива на бараж и не е отпаднал. Но плейофите са кошмар, за който италианците не искат да си спомнят. Именно по този начин отпаднаха от Мондиал 2018 (от Швеция) и Мондиал 2022 (от Северна Македония).

Едва ли биха искали да не са сигурни за Евро 2024, докато посрещат Коледа...

Двубоят е труден за прогнозиране, защото украинците са непредвидим отбор, в който има класа, но най-вече има голям дух и мотивация. Военните действия в страната прокудиха тима далеч от родината и той домакинства къде ли не из Европа.

Леверкузен е поредната дестинация, а историята показва, че за класиране на европейското още тази вечер, отборът в жълто и синьо трябва да направи нещо, което досега не е виждано. Украйна няма победа над Италия в деветте им срещи дотук - 7 успеха за "адзурите" и две ремита.

Прогноза: Голове в двете врати, както се случи на мача им през септември на "Сан Сиро". Тогава резултатът бе 2:1 още в 41-вата минута. Италия няма да се затвори и да играе за 0:0, защото Спалети не разбира футбола така, а и уроците от предпазливите действия срещу шведи и северномакедонци, които доведоха до грандиозните провали в последните години, са научени. Украйна пък няма избор и ще търси голове и победа.

Телевизионна програма за понеделник у нас:

21:45 ч Ирландия - Дания по Диема спорт

21:45 ч Северна Македония - Англия по Диема спорт 2

21:45 ч Украйна - Италия по Диема спорт 3

21:45 ч Словения - Казахстан по Нова спорт.