Клубове от долните нива на английския футбол са пред изчезване, и то в съвсем близко бъдеще. Това изявление направи президентът на Лейтън Ориент от Лига 2 (четвърта дивизия) Найджъл Травис, пред BBC.

Според него спасението е в плана, наречен 'Project Big Picture', предложен от Ливърпул и Манчестър Юнайтед, и подкрепен засега от останалите водещи тимове от голямат шестица във Висшата лига. Той гарантира 250 милиона лири помощ за клубовете извън елита веднага, разпределен по равно, плюс ежегодно разпределяне за тях на 25 процента от приходите на Премиершип от сделките за тв правата.

А това са прогнозируемо около 200-300 милиона на година за всички отбори извън най-високото ниво.

"Ако нещо не се направи, няколко клуба изчезват до седмици - каза Травис. - Знам за такива, които няма да изкарат до Коледа. Имаме пандемията като фактор, добавен към кризата, в която сме от години. Всички извън Премиершип и Чемпиъншип сме засегнати от нея.

Още преди да тръгне вирусът, около 75% от английските клубове работиха на загуба. Това трябва да спре и да имаме шанс за ново начало. Без публика е съвсем невъзможно да оцелеем. Тези 25 процента всяка година ще създадат стабилност и някаква основа за всеки клуб. Това са гарантирани пари за малките отбори."

Проектът ще срещне подкрепата вероятно на всеки отбор извън елита, но вече има и опозиция - клубове като Уест Хем, например, се обявиха против.

Защото в плана влиза отменяне на Купата на лигата и, по-важно, намаляване на Висшата лига от 20 на 18 тима.

А това увеличава риска за отборите извън най-силните 10 да изпаднат.