Националният селекционер на Италия - Роберто Манчини, публикува емоционално съобщение седмица, след като изведе родината си до титлата от Евро 2020.

Мнозина смятат именно Манчини за големия виновник за успеха, не само заради работата му по време на първенството, а заради цялото преобразяване на националния тим в последните три години.

Селекционерът обнови състава на Скуадрата и го накара да играе красив и модерен футбол, доста по-различен от стереотипа, който през годините феновете си бяха изградили за Италия. 

Нямаше и помен от дълбоката защита и скучноват стил, а от първия до последния ден на първенството именно италианците бяха най-вдъхновяващият тим. В социалните мрежи Манчини написа следното:

"Точно преди 7 дни по това време ни предстоеше да се изправим пред едно огромно предизвикателство, каквото беше последният мач на Евро 2020 - финалът срещу Англия. Всички знаем как приключи той.

Това, което малцина знаят, е какво се случваше зад сцената. Повечето от вас вече са гледали последния епизод на Sogno Azzurro по RAI (документална поредица, проследяваща всичко около италианските национали по време на еврофиналите - б.р.). Забелязали сте, че голяма част от силата на този отбор се крие не само в таланта, но и в човечността, радостта и увереността. Изключителна група от футболисти.

Момчета, които са способни да се усмихват и да се наслаждават дори на напрегнати моменти като тези с дузпите. Ние доказахме, че можем да бъдем перфектни професионалисти, без да забравяме да бъдем човешки същества. Нямам какво друго да кажа за това първо приключение, завършило по най-добрия възможен начин, освен едно огромно "благодаря" към всички: феновете, играчите, щаба и приятелите. Напред, адзури!"

Снимка: Getty images