Нощта в Бразилия, в цяла Южна Америка, на много места в Европа и по света, стана ярка, светла и със златистозелен ореол.

Очаквано - това е първата нощ без Краля на футбола Пеле, за когото плаче не само най-любимата игра на планетата.

На 82 години идолът на поколения си отиде в болница в Сао Пауло след битка с рака, а митът за неговите постижения, влияние върху световния спорт и хората, остава вечен.

Статуята на спасителя в Рио грейна в цветовете на знамето на страната и фланелката, която светът познава заради бразилската фуболна магия. Именно Пеле я направи легендарна с трите световни титли, спечелени с родината му през 1958-ма, 1962-ра и 1970-а.

Исус бдеше над Рио в златисто и зелено, като през цялата нощ монументът няма да загасне.

Стадион "Маракана" грее в златисто и зелено в чест на Пеле

Снимка: AP/БТА

Същото се отнася и за стадион "Маракана" в друга част на милионния град. Арената остана светеща през нощта, отново в цветовете на знамето и екипа на селесао. Вижда се от километри, за да се помни, че на терена на стадион "Марио Фильо" Пеле изнесе някои от най-великите си спектакли.

Всъщност, новината от Бразилия е, че арената вероятно ще бъде прекръстена до часове на "Едсон Арантес до Нашименто-Пеле". Досега, вече 56 години, тя носи името на журналиста, който е оказал огромен ефект върху футбола в страната с идеите си, включително за построяването на стадиона в края на 40-те години на миналия век.

Стадион "Вила Белмино" в Сантос - на терена са тентите за поклонение пред Пеле

Снимка: AP/БТА

Пред арената в Сантос и край статуята на великия играч нощта се превърна в сбор на хората в почит към Пеле

Снимка: AP/БТА

Стадион "Вила Белмино" в Сантос също няма да загасне до сутринта местно време, а на терена са изнесени палатки за поклонение пред Краля. Това е неговата арена, неговият клуб. Тук, в Сантос, той изигра над 1000 мача и вкара над 1000 гола.

Пред стадиона има негова статуя, а през цялата нощ около нея има бдение, като хората оставиха свещи, фланелки, снимки на Пеле, но и слушаха музика, танцуваха и се забавляваха. Кончината на този човек не бива да натъжава, след като през целия си живот той заразяваше с усмивка и позитивизъм, а на терена като играч носеше толкова много удоволствие и радост на хората.

В Лондон един стадион, наричан Храм на футбола, също отказа да заспи в тъмнина. "Уембли" грейна в златисто и зелено часове след новината за кончината на Пеле, а посланието от английската Футболна асоциация бе:

"Отиде си Краля на играта. Сбогом, Пеле! "Уембли" осветява пътя ти."

"Уембли" в Лондон "осветява пътя на Краля"

Снимка: AP/БТА

Стотици молове, сгради и небостъргачи в Рио и Сао Пауло осветиха фасадите си с лика на митичния играч, изпратен от хиляди хора, които останаха по улиците.

Така се изпраща коронована особа.

Единствения крал на футбола.

Бразилия изпраща своя идол

Снимка: Getty Images

Стадион "Маракана" грее в златисто и зелено в чест на Пеле

Снимка: Getty Images