Легендарният вратар на Мароко Езаки Баду бе назначен за национален селекционер на футболния тим на Судан. 63-годишният африканец, който има 78 мача за националния тим на родината си и на два пъти е бил треньор на Мароко, поема суданската селекция само десетина дни преди квалификациите за Купата на африканските нации.

Любопитното в случая е това, че заплатата на Заки, както е известен Баду, ще бъде осигурена от Саудитска Арабия. Саудитците и Судан имат договор за партньорство между футболните си федерации. В него е включено и изграждането на нова административна сграда за суданския футбол, стадион с олимпийски размери, както и други финансови облаги.

Арабите ще инвестират и в обучението на съдии и треньори от африканската страна, както и ще организират тренировъчни лагери за судански футболисти.

Баду е футболист №1 на Африка за 1986 година. Той има два престоя като селекционер начело на Мароко, като през 2004-а извежда отбора до финал за Купата на Африка, който обаче е загубен от Тунис.

КАто клубен треньор пък е водил редица тимове в родната си страна, включително Уидад (Казабланка).

Последното участие на Судан в Купата на африканските нации е от 2021 година. Страната има шампионска титла от 1970-а, както и второ място от 1963-а.