Голмайстор №1 на българския футболен елит - Мартин Камбуров, официално обяви края на своята състезателна кариера.41-годишният нападател съобщи решението си в ефира на "Дарик радио" в прадаването на Ники Кънчев.

Очакванията бяха, че Камбуров ще играе футбол и през пролетта, за да подобри и рекорда за брой мачове в елита на България. От това постижение го делят пет срещи. Той има 456, докато рекордьорът Георги Илиев е с 461.

Камбуров успя да подобри рекордът по голове още през есента, когато задмина легендата Петър Жеков. Той се оттегля с 256 попадения, които изглеждат много трудни за подобряване.

Дори и в следващите години да се появяват редица по-добри нападатели от Камбуров, по всяка вероятност те ще търсят развитие в чужбина в даден етап от кариерите си, което прави този негов рекорд наистина изключително труден за достигане.

За последно той бе част от тима на Берое и се смяташе, че ще продължи въпреки финансовите трудности в клуба. Към него имаше и предложения от любимия му Локомотив, но Камбуров сподели:

"Най-трудното за един футболист е да спре. Просто защото футболът никога не омръзва. Това е нещо, което правих като дете. Имах щастието да го правя и 20 години професионално. Работех това, което обичам - много малко хора имат това щастие.

За моя радост дълго време се наслаждавах на това нещо. Постижението, което направих е фантастично и феноменално. Оставя ме със златни букви в историята. За мен това е напълно достатъчно.

До момента не давах отговор на въпроса за "край на кариерата" бе от чисто морална гледна точка към Берое и ситуацията, в която клубът изпадна. Виждам, че нещата се нормализират - имат ново ръководство, Петьо Хубчев ще е им е треньор, така че няма да имат проблеми.

Бях готов да се върна, но вече има една седмица до подновяване на първенството. Така че - Край!"

Освен тези 256 гола за 456 мача в елита, Мартин Камбуров се оттегля като шампион на България с екипа на Локомотив (Пловдив) за 2004-а и шесткратен голмайстор на сезона в българския елит.

Той е играл и в чужбина за Ал-Ахли от Дубай, гръцкия Астерас и китайския Далиен. В България пък е защитавал цветовете на пловдивските Ботев и Локомотив, плевенския Спартак, тима на родния му град Свиленград, както и ЦСКА, ЦСКА 1948 и Берое.

Мартин Камбуров не скри разочарованието си, когато в началото на годината не получи наградата за Футболист №1 на България за изминалата година, както със сигурност и този факт е повлиял на неговото решение.

Все пак дори и без това отличие, той се оттегля като един от най-добрите нападатели, играли по бъгларските терени.