Европейската футболна асоциация УЕФА започва сътрудничество с Европол, за да се пребори с корупцията и уреждането на мачове

Редица представители на правоприлагащите органи, съдебните органи и националните футболни асоциации от 49 държави взеха участие в съвместна конференция в Хага, докато обсъждаха плановете за защита на целостта на спорта.

За първи път агенцията и ръководният орган на европейския футбол се събират, за да обсъдят сътрудничеството в борбата с корупцията в спорта.

Основната цел на конференцията е как точно да се "определят нови начини за разследване и сътрудничество в случаи, свързани със спортна корупция и уреждане на мачове", се казва в изявление на Европол.

В доклада се подчерта, че има повишен риск от черно тото заради финансовата нестабилност на клубовете след пандемията от COVID.

"Организираната престъпност бързо разбра, че много футболни клубове са претърпели финансови загуби поради пандемията, заяви Буркхард Мюл, ръководител на Европейския център за финансови и икономически престъпления (EFECC). - И когато има по-малко пари, играчите, треньорите, съдиите и дори служителите на клуба са по-уязвими към машинациите на уредените на мачове.

Обсъдихме теми като оперативното сътрудничество между правоприлагащите органи и служителите по въпросите на футболната почтеност, както и ранното откриване на подозрителни модели на залагания.

Превенцията също беше на първо място в дневния ред, като дискусиите се съсредоточиха върху нови, наскоро приети правни рамки и съществуващи инструменти, предназначени за предотвратяване на манипулирането на мачове и улесняване на обмена на информация."

Анжело Ригопулос, управляващ директор на УЕФА по въпросите на интегритета и регулациите, също взе отношение по горещата тема.

"Тази първа съвместна международна конференция на Европол и УЕФА е важна стъпка напред в борбата срещу манипулирането на мачове и дава ясен сигнал, че двете организации са тук, за да обединят силите си и да направят всичко възможно, за да сведат до минимум това явление", заяви той.

Междувременно Винсент Вен, ръководител на отдела за борба с манипулирането на мачове на УЕФА, заяви, че е спешно необходимо ръководният орган да обедини усилията си с правоприлагащите органи, за да се справи с проблема с манипулирането на мачове.

"Днес, повече от всякога, европейският футбол и правоприлагащият сектор трябва да останат единни и да си окажат взаимна подкрепа в стремежа си да защитят нашия популярен спорт от това бедствие, като си сътрудничат в съвместни дейности, изпълняват общи проекти и обменят информация в областта на манипулирането на мачове", каза Вен.

Снимка: AP/БТА