Шефът на Медицинския комитет на ФИФА - Мишел Д'Оге, препоръча настоящият сезон във футбола да бъде отменен.

Мнението му е, че подновяването на първенствата може да отключи втора вълна на пандемията от коронавируса. Именно заради това от името на целия комитет, той препоръча отборите да започнат да мислят за новите сезони, които да стартират от септември. 

Подобно решение вече взе родината му Белгия и съседната Нидерландия. От вчера френското правителство забрани спорта до септември, което означава, че и местното първенство няма как да завърши.

"Всички сме зависими от решения, взети от правителствата. Футболът не е най-важното нещо в живота.

Ще се радвам, ако успеем да започнем следващия сезон и да спрем всякакви мачове преди него. Ако сезон 2020/2021 започне в края на август или началото на септември, ще бъда щастлив. Тогава всеки би могъл да избегне втората вълна на коронавируса, която е вероятна.

Сега всички трябва да внимават. Чух, че много държави мислят за подновяване. Това не е въпрос на пари, а въпрос на живот и смърт.

Всичко е просто. Много е опасно да се организират мачове с публиката, защото стотици или хиляди хора в ограничено пространство се събират. На терена ще има контакт между играчите, отборите са един до друг в съблекалнята. Сигурен съм, че феновете ще се съберат на групи, където и да са.

Бих помолил всички да бъдат много внимателни, преди да решат да възобновят футболните срещи. Не мога да кажа кога това ще стане възможно, защото никой не знае как ще се прояви този вирус през следващите месеци", заяви той.