Военният конфликт между Русия и Украйна породи интересен футболен казус на стойност 50 милиона евро, който влезе в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Страни по делото са световната футболна централа ФИФА и украинският гранд Шахтьор (Донецк). От футболния клуб настояват за обезщетение в размер на въпросните 50 милиона евро заради пропуснати ползи след спорно решение на ФИФА.

Както е ясно, след началото на войната между Русия и Украйна, шефовете на световния футбол наложиха правило, касаещо договорите на чуждестранните играчи на украинските клубове. Според нововъведението, контрактите се "замразяват" за срок от една година, през която всички футболисти са свободни да играят за който си поискат отбор, без той да плаща трансферна сума за тях.

Най-засегнат от това безспорно е Шахтьор, който има в състава си 14 чужденци. Всички те, след като от ФИФА въведоха това правило, на мига се разбягаха и напуснаха страната, а клубът не получи нищо в замяна.

От Шахтьор са изчислили, че пропуснатите ползи от евентуални трансфери на въпросните играчи са в размер на 50 милиона евро и обвиняват ведомството на Джани Инфантино. От централата отказаха да компенсират клуба финансово и така спорът ще се реши в съда.

Изпълнителният директор на футболния клуб от Донецк Сергей Палкин е изпратил официална документация, с която доказва, че е имало оферти за поне четирима играчи. Един от тях - израелското крило Манор Соломон, е бил пред трансфер във Фулъм за сумата от 7.5 милиона, но сделката е пропаднала заради решението на ФИФА от 23 юни.

"Вярваме, че сме голямо футболно семейство, а това решение сочи точно обратното. Не сме голямо футболно семейство, защото на никого не му пука за украинските клубове, включително на ФИФА. Това е жалко", казва още Палкин.

В момента футболното първенство на Украйна е спряно, но се очаква да бъде рестартирано в края на август. Повечето от срещите ще се играят в столицата Киев, където, според местните власти, е най-безопасно. В двубоите обаче ще вземат участие само местни играчи, след като всички чижденци отдавна напуснаха страната.

Идентична е ситуацията и с мачовете на украинските клубове в евротурнирите. Трите класирали се тима - Динамо (Киев), Шахтьор (Донецк) и Зоря (Луганск) ще играят домакинските си мачове на стадиони в съседна Полша.

Getty Images