Военните действия се водят на хиляди километри от Мексико, но от 20-ина часа в страната се пише за една мини война, която вероятно е довела до смъртта на няколко души. Все още е мистерия официалната статистика след кървавите сблъсъци, прекратили двубоя от местното първенство между Керетаро и Атлас (Гуадалахара). Властите засега отричат да има и един смъртен случай.

Срещата бе спряна след час игра, когато хулигани от домакинската публика успяха да стигнат до гостуващи привърженици, атакуваха ги с ножове, колани, пръти и седалки. Някои от фотосите и кадрите са втрещяващи, като по 3-4 яки мъжаги налагат един, ритат по земята паднали и видимо неспособни да се бранят "врагове" и т.н.

Отборът на Керетаро отвори съблекалните под терена за семейства и бягащи от линч фенове на гостите. Така вероятно е бил спасен живот.

Според телевизионния канал "Ацтека" има 17 жертви и над 20 души са в тежко състояние в болницата в града. Смразяващата вест не е потвърдена, като единственият бюлетин от клиниката е, че 26 души са били хоспитализирани след сблъсъците. Според местни медии бройката е двойно по-голяма, като повечето от хората са в тежко състояние, а някои са починали още при преди да стигнат до болницата. 

Клубът Керетаро също засега не публикува нищо по темата, вероятно шокиран в не по-малка степен от случилото се. Но трябва да понесе и сериозна отговорност заради организацията, защото мачът е считан за рисков в мексиканския футбол с история на сблъсъци, датираща от 2007 г.

Преди това някакво особено съперничество на двата клуба или техните ултраси не е имало, но от побоища преди 15 години отново на стадиона на Керетаро - "La Corregidora", започна вражда. Прочутите и с ужасна слава хулигански групировки "барас бравас" на двата клуба често опитват да стигнат до сблъсъци, което не е лесно в последното десетилетие при засилената охрана на мачовете в Мексико.

Но този уикенд тя се провали и повече от 10 минути никой не спря побоищата. Има наръгани с нож, удряни с метални пръти по главите - хора с много тежки травми. Медии съобщават и за ранена жена в болницата, ударена със седалка по главата, докато е опитвала да избяга по терена.

Губернаторът на Керетаро Маурисио Кури обяви в неделя вечер, че "за жертви не може да се говори, но има много тежко ранени", опитвайки да успокои страстите. На различно мнение са медиите, според които от обществеността се крие истинската картина.

Президентът на страната Андрес Обрадор нареди разследване и даде срок от 48 часа за пълен доклад по организацията на мача. "Най-черният ден за мексиканския футбол", нарече той случилото се.

Снимка: Getty Images