Мексиканската футболна федерация обяви, че ще налага наказание от 5 години забрана за посещение на мачове за всички запалянковци, които участват в анти-гей скандирания по време на мачовете.

Мерките бяха наложени, след като ФИФА глоби и наложи няколко поредни тежки наказания на федерацията за подобни скандирания на мачове на националния отбор.

Решението беше оповестено пред журналисти от президента на централата Йон де Луиса. Той обясни, че на федерацията им е трудно да преустановят хомофобските скандирания, които са се превърнали едва ли не в традиция в страната.

Особено популярно е скандирането на мексиканските запалянковци при изпълнението на начален удар от вратаря, когато се чува "Оооо, путо!". Това е постоянно слушаемо и на мачовете на националния отбор.

В резултат на това ФИФА започна с глобите, след това започна да затваря части от сектори на стадиона, предупреждавайки и за мачове при закрити врати.

"Всичко това ни кара да се обърнем към феновете с желание да ни разберат. Не можем да се опълчим против ФИФА, санкциите постоянно се увеличават. Ще бъдем принудени да сложим много камери и да следим кой точно какво скандира, обяснява президентът и казва, че съвсем скоро ще има нов антидискриминационен кодекс, който ще се базира на четири основни положения.

Първите тестове дали мерките ще дадат резултат ще бъдат в предстоящите Световни квалификации на 30-и януари с Коста Рика и на 2-и февруари с Панама.