Водещи треньори в английския футбол се обединиха в искане за по-сурови мерки срещу расизма по стадионите.

Предложението, дошло от мениджъра на Челси Маурицио Сари, за спиране на двубои за по 10-15 минути, или дори за окончателно прекратяване, срещна позитивен отзвук сред колегите му.

В петъчния ден за пресконференция във Висшата лига, темата бе основна.

След европейската квалификация Черна гора - Англия (1:5), когато играчи на гостите бяха обиждани постоянно с маймунски звуци, дискусията стана изключително широка на Острова.

"Не е нормално това да се случва в 21-ви век - каза Пеп Гуардиола, мениджър на шампиона Манчестър Сити. - Казват, че футболът и политиката са несъвместими, но аз не съм съгласен. Футболът е идеално място да покажем, че се борим за правата на човека. А тук имаме погазване на правата на тъмнокожите играчи."

"Ако чуем звуците, нека спрем мача - призова и Юрген Клоп, треньор на Ливърпул. - Вадим играчите за 10 минути при първа проява, а ако се повтори, нека съдията реши. Проблемът тук е, че заради трима-четирима идиоти ще страдат два отбора и 50 хиляди по трибуните."

Висшата лига ще седне да обсъди мерките след края на сезона, като се планира специална точка в правилника, която да разрешава на съдията да прекрати мача при доказани расистки обиди по трибуните.