Лионел Меси направи обръщение, за да сложи край на спекулациите в испанските медии, че играчите на Барселона не са склонни да се съгласяват с намаляването на заплатите им.

Аржентинският лидер на отбора уточни каква е ситуацията, но насочи критично пръст към ръководителите на клуба.

"Преди да задълбая в тази тема, нека е ясно - ние, играчите от самото начало бяхме съгласни да намалим възнагражденията си със 70 процента, защото разбираме ситуацията - казва Меси. - Естествено, искаме да помогнем на клуба си.

Не мога обаче да не изразя изненадата си от тези хора в клуба, които ни поставиха под лупата на съмнението и под допълнителен натиск, въпреки че бяха уверени от нас, че този ход ще бъде приет.

Говоря от името на отбора, а до този момент не го направихме, за да намерим най-добрата формула да помогнем на Барселона.

Затова решението ни е:

Намаляваме заплатите си със 70 процента за времето на криза, като искаме с това да бъде гарантирано, че всеки служител на Барселона извън спортните отбори ще получава сто процента от своята заплата."

Така очакваната мярка в Барса вече е факт, но играчите са поставили условие - да се плаща редовно на хората с далеч по-ниски приходи в клуба за времето на пандемия и липса на спортна дейност на клуба.

В същото време Реал, противоположно на каталунците, е в стабилно състояние и няма да прибягва до намаляване на заплатите дори за звездите.

Причината е в политиката на Флорентино Перес в последните сезони да се балансира нивото на заплатите спрямо общия бюджет на клуба. В момента той е 52 % от общата сума, докато в Барса говорим за перо "заплати", което представлява близо 80 процента от бюджета на клуба.