Съдбата на злополучната статуя на Златан Ибрахимович край стадиона в родния му град Малмьо продължава да е тема на медиите в Швеция.

Само за 7 месеца от нейното откриване през октомври 2019-а, тя бе атакувана многократно от местни фенове. Бе заливана с боя, носът на героя в нея бе отрязан, главата - покривана с парцали, а преди месец успяха и да я съборят, отрязвайки краката на Златан.

Атаките са заради гнева на хората в Малмьо срещу Ибрахимович, който стана съсобственик на конкурентния Хамарби от столицата Стокхолм. Нападателят даже тренира с този отбор и се говори, че може да подпише с него през лятото.

500-килограмовата статуя най-после ще бъде махната от позицията си пред стадиона на Малмьо, където ни полиция, ни охрана може да я опази.

Създателят на скулптурата Петер Линде е пожелал от кметството и клуба да съдействат, за да бъде преместена на сигурно място.

Засега не е ясно къде ще е това, като едно от предложенията е да влезе в музея на изкуствата в Малмьо. Там няма как бъде нападана постоянно от вандали - сградата се пази много по-строго с охранителни системи и камери, а и е затворена за посетители извън работно време.

Джузепе Сала, кмет на Милано, пожела да приеме в неговия град произведението на изкуството, но засега от родното място на Златан отказват.

"Ситуацията е ужасно конфузна - призна Андерс Малстрьом, говорител на кметството на Малмьо. - Искаме статуята да остане тук, защото Ибрахимович е от този град и част от неговата история. Но пуличният имидж пред света, който създават посегателствата, не е това, което Малмьо иска да получи."