БФС няма да удовлетвори искането на претента Димитър Бербатов за нов извънреден конгрес за избор на ново ръководство, въпреки че съдът отмени всички решения на предишната сбирка.

Това бе категоричен президентът на футболната централа Борислав Михайлов, според когото от опозицията единствено действат деструктивно и пречат.

"Дали ще свикаме нов конгрес? Категорично не! Само за половин година и само заради тях организирахме два конгреса, които преминаха показно и като организация, и като прозрачност - факт, който беше отчетен и от представителите на ФИФА и УЕФА. Когато и световната, и европейската федерация дадат подобно мнение, претенциите на групичката около Бербатов тотално олекват.

Да не говорим, че и самият Бербатов от трибуната похвали организацията през октомври, преди да смени плочата. Знаете ли колко пари и административни усилия коства организирането на едно Общо събрание с огромния брой клубове? В крайна сметка Българският футболен съюз и българският футбол не са длъжни да обслужват нечии ръководни амбиции и прищявки.

Повтарям - точно тези хора са виновни за настоящата ситуация! Още от момента, в който оттеглих оставката си, започнаха постоянните им опити да разклатят БФС - сигнали, претенции, всякакви ченгеджийски номера, с които пробваха да отложат вписването ми", категоричен беше Михайлов в интервю за "Гонг".

Босът на българския футбол увери, че настоящето ръководство е напълно легитимно. Колкото до решението на съда - юристите на БФС ще обжалват решението за суспендиране решенията на конгреса, на който Михайлов бе преизбран за президент.

"Отдавна подчертах, че болните управленски амбиции на няколко души ще вкарат футбола ни в опасна спирала на юридическа безтегловност, както се и случва в момента. Вече всички станахме адвокати и съдии, а футболът страда от това. Най-тъжното е, че цялата атака удря не само по институцията БФС, а и по клубовете, футболистите, треньорите, всички участници във футбола в България.

Питате ме какво следва - нашите юристи ще предприемат необходимите действия. Имаме пълно доверие в съдебната система и съм сигурен, че крайният изход ще бъде в полза на футбола. Ръководството на БФС е само едно, и то е напълно легитимно.

От решението на съда става ясно, че не се атакува изборът на президента - настоящето ръководство има мандат до следващи избори. Всякакви буквояди и запетайкаджии услужливо забравят как стратегията, отчетът и бюджетът на БФС бяха приети с огромно мнозинство само преди месец".

Снимка: БТА

Михайлов отрече и обвиненията, че е замесен в черно тото. Нещо повече - прехвърли топката към дясната ръка на Бербатов - Стилиян Петров, който бе капитан на тима в онзи съмнителен мач с Естония.

"Претоплят се манджи от преди над 10 години - и то при положение, че всички обстоятелства, свързани с този мач, са изяснени отдавна, включително имаше изслушвания в Народното събрание. Много ми е интересно как мои бивши служители, които тръбят как БФС не дава възможност за развитие, а в същото време са преминали образователни програми на УЕФА на сметката на БФС, не споменават, че мачът между България и Естония е пример за манипулация без участието на отборите и съответните федерации.

Нещо повече - БФС и естонската федерация първи сигнализираха за нередности в тази контрола. Между другото, по мои спомени Стилиян Петров беше капитан на България срещу Естония - нека той каже дали и как е участвал в черно тото... Колкото до някаква снимка - фактът, че съм сниман на Нова година близо до някакъв човек, не означава абсолютно нищо. Бербатов е рекламно лице на различни букмейкъри, включително на азиатски сайт за залагания - това обаче изненадващо за мен не се коментира", допълни босът на БФС.

Снимка: Bulphoto