Френският аматьорски Малезерб получи огромно за своите стандарти плащане благодарение на ФИФА. Тимът се сдоби със сума, която дори надхвърля годишния му бюджет, след като от световната федерация отсъдиха, че французите трябва да получат 160 000 евро във връзка с трансфера на Беноа Бадиашил от Монако в Челси по-рано тази година.

Тогава "сините" от Лондон платиха на "монегаските" 37 милиона евро, а нов отдел във ФИФА, наречен 'Clearing house' и отговарящ за прозрачността и отговорността, свързани с многомилионните сделки в световния футбол отсъди въпросната сума на Малезерб. Целта на въпросното подразделение е по-малките отбори да получават компенсация, ако развиват играчи преди те да изскочат на голямата сцена.

Точно такъв е и случаят с Бадиашил, който е прекарал осем години от кариерата си като юноша във въпросния тим, където играе между 2008 и 2016 година. Тогава, когато вече е на 15, той преминава в Монако, а след две години в школата на елитния тим следва и дебют за мъжкия отбор.

"Транзакцията за сума от 159 990 е породена от международния трансфер на футболист, който е бил трениран от Малезерб СК между 12 и 15-годишна възраст като аматьор, а наскоро е преминал в голям европейски клуб", пишат от ФИФА, добавяйки, че това е най-голямото плащане, получавано в историята на отбора.

Именно от световната централа допълват, че сумата е по-голяма от бюджета за цяла година на клуба и съобщават още, че в бъдеще предстоят още подобни плащания.

От ноември миналата година насам този отдел на ФИФА е генерирал над 7300 електронни паспорта за различни играчи, а в следствие на работата му близо 20 милиона евро са разпределени към различни отбори от по-ниските нива на футбола.

Бадиашил изигра 11 мача за Челси в Премиър лийг след трансфера си от Монако.